characters characters

Varsta avansata a mamei nu este asociata cu o dezvoltare insuficienta a copiilor

Copiii cu mame mai in varsta sunt mai sanatosi si mai bine educati

13 februarie 2018    |   2559 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +.

varsta mamei si dezvoltarea copiilor
Varsta la care femeile decid sa aiba copii a avansat destul de mult, cel putin in societatile occidentale. Iar acest lucru a deschis discutiile despre efectele negative ale varstei avansate a mamei asupra dezvoltarii copiilor.

Insa studiile arata ca acei copii nascuti la varsta de 30-40 ani ajung sa se dezvolte mai armonios fizic si sa aiba o educatie mai buna decat copiii nascuti de catre femei mai tinere. Iar acest fenomen nu are legatura cu varsta mamei in sine, ci cu viteza cu care societatea se dezvolta.

Citeste si alte materiale despre varsta mamei si dezvoltarea copilului:

Avantajele mamelor care decid sa aiba copii mai tarziu


Cum influenteaza varsta mamei inteligenta copiilor

Astfel, rata de dezvoltare a societatilor industrializate a fost atat de mare incat chiar si o intarziere de cativa ani a deciziei de a naste un copil ii aduce acestuia oportunitati mai bune privind sanatatea si educatia sa. Iar aceste avantaje depasesc riscurile care sunt associate cu varsta avansata a mamei.

Cercetatorii au ajuns la aceste concluzii analizand 1,5 milioane de femei si barbati nascuti in Suedia intre 1960 si 1991 si observand ca atunci cand femeile au amanat momentul aducerii unui copil pe lume pana la o varsta mai inaintata (chiar si 40 ani), au avut o probabilitate mai mare de a avea copii cu o conditie fizica mai buna, cu rezultate scolare mai bune si cu sanse mai ridicate de a merge la facultate.

Aceste concluzii au fost sustinute de compararea perechilor de frati nascuti la multi ani diferenta. De exemplu, analizand fratii nascuti de aceeasi mama la distanta de 10-20 ani, au observat ca mezinul, nascut cand mama avea 40 ani, a avut parte de o educatie mai buna decat fratele mai mare, nascut cand mama avea 20 ani.

Autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca parintii care au un copil la varste inaintate ar trebui sa fie informati nu doar despre riscurile asociate cu varsta inaintata, ci si despre avantajele acesteia. Acest lucru nu inseamna ca riscurile associate cu varsta mai avansata a mamei nu sunt reale (exista un risc crescut pentru sindromul Down, un risc mai ridicat de Alzheimer, hipertensiune si diabet cand copilul va deveni adult), ci doar ca femeile nu ar trebui sa se simta atat de vinovate pentru ca amana momentul in care devin mame: exista si avantaje pentru aceasta decizie.

Sursa: ScienceAlert.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu