characters characters

Stima de sine la prescolari

Stima de sine apare de la varsta de 5 ani

05 noiembrie 2015    |   1148 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Stima de sine la prescolari
Un nou studiu realizat de Universitatea din Washington indica faptul ca prescolarii isi formeaza stima de sine pana la varsta de 5 ani.

Studiul a masurat stima de sine la peste 200 de copii in varsta de 5 ani, cea mai mica varsta la care a fost evaluata pana acum.

„Unii specialisti considera ca prescolarii sunt prea mici pentru a-si fi dezvoltat o imagine pozitiva sau negativa despre sine. Rezultatele noastre arata ca stima de sine este fundamentala. Este o atitudinepe care copiii o aduc la scoala, nu este ceva care se dezvolta in timpul scolii.” a declarat Andrew Meltzoff, unul dintre autorii studiului.

Stima de sine a prescolarilor a fost masurata printr-o activitate bazata de pe asociere implicita. Copiilor le-au fost prezentate doua categorii de stegulete: o categorie de stegulete care ii reprezentau pe ei insisi (steagurile tale) si steaguri care nu ii reprezentau pe ei insisi („steagurile altora/celelalte steaguri”). Apoi au ascultat mai multe cuvinte, pozitive (de exemplu, bun, fericit, prietenos) sau negative (de exemplu, rau, furios, urat), pe care trebuiau sa le asocieze cu steagurile care ii reprezentau pe ei sau cu steagurile care ii reprezentau pe altii.

Copiii au asociat mai multe cuvinte pozitive decat negative cu ei insisi.

Copiii cu stima de sine ridicata aveau de asemenea o imagine de gen puternica (constientizarea faptului ca sunt fetite sau baieti) si aveau preferinte de socializare (comunicare, joaca) pentru copii de acelasi sex cu ei. Astfel, rezultatele arata ca stima de sine nu este doar surprinzator de consolidata la copiii prescolari, ci este si relationata cu alte parti ale personalitatii copiilor.

Asadar, stima de sine se formeaza de la cele mai mici varste, iar parintii si cadrele didactice trebuie sa aiba in vedere acest lucru atunci cand interactioneaza cu cei mici.


Sursa:ScienceDaily.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/sleepyjeanie/4987815237/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu