characters characters

Stilurile parentale si personalitatea copilului

09 august 2018    |   4999 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

stilul de parenting si personalitatea copilului
Nu doar stilul de parenting influenteaza dezvoltarea copiilor, ci si personalitatea copiilor influenteaza stilul de parenting al parintilor. Studiile asupra perechilor de gemeni separati (unul dintre frati crescut in familia biologica, celalalt in familia adoptiva) au aratat ca influenta parintilor asupra dezvoltarii copiilor este mai modesta decat presupunem in mod normal.

Un studiu recent, realizat tot cu perechi de gemeni, scoate in evidenta faptul ca relatia dintre parinte si copil este bilaterala:atat copiii, cat si parintii au o influenta continua si dinamica reciproca.

Citeste mai multe despre stilul de parenting:

Care sunt copiii cei mai sensibili la stilul de parenting

Stilul parental asociat cu cel mai mare nivel de fericire la maturitate


Studiul a analizat stilul de parenting al parintilor (masurand nivelul de afectiune si nivelul de stres al parintilor fata de copii) si personalitatea copiilor. In total au fost analizate 497 de perechi de gemeni identici, 480 de perechi de gemeni non-identici de acelasi sex si 434 de perechi de gemeni de sex diferit, cu media de varsta de 13 ani.

Ideea de la baza studiului a fost ca daca personalitatea copiilor, prin trasaturi mostenite genetic, influenteaza stilul de parenting, in familiile cu gemeni identici, stilul de parenting fata de fiecare copil in parte ar trebuie sa fie mai similar decat stilul de parenting fata de fiecare geaman dintr-o pereche de gemeni non-identici. Cu alte cuvinte, parintii gemenilor identifici vor avea un stil de parenting similar fata de ambii copii, in timp ce parintii gemenilor non-identici vor avea un stil de parenting relativ diferit fata de fiecare geaman in parte.

Rezultatele studiului au confirmat aceasta idee. 27% din variatia nivelului de afectiune al parintilor fata de copii di 45% din variatia nivelului de stres al parintilor a fost atribuita influentelor genetice ale personalitatii copiilor. Parintii copiilor cu un nivel ridicat de agreabilitate si constiinciozitate au avut un nivel mai ridicat de afectiune fata de copii, iar parintii copiilor cu un nivel mai scazut de agreabilitate au avut un nivel de stres mai ridicat. Si alte trasaturi determinate genetic ale copiilor, precum tendintele depresive sau comportamentele agresive sau opozante pot avea efecte asupra stilului de parenting al parintilor.

De ce sunt utile aceste informatii:

  • Este bine pentru parinti sa stie ca o mare parte din comportamentul copiilor este influentat de trasaturi de personalitate mostenite genetic, iar acestea vor influenta in mod natural stilul de parenting.
  • Cand vrei sa schimbi ceva in relatia cu copilul tau, este bine sa iei in calcul si tendintele sale si trasaturile sale de personalitate, nu doar propriul tau comportament. Masurile pe care le vei lua in relatia cu copilul tau trebuie sa fie adaptate personalitatii lui, dar si personalitatii tale.

Sursa: Digest. BPS.org 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu