characters characters

Parintii stricti au copii cu rezultate slabe la scoala

20 februarie 2017    |   1269 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

mama si fiica adolescentaCopiii care sunt expusi in permanenta unui stil de parenting foarte strict tind sa aiba rezultate scolare mai slabe decat restul copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Pittsburgh.

Se pare ca efectele atat directe, cat si indirecte ale stilului de parenting au rol asupra conturarii comportamentului copiilor, precum si asupra relatiilor pe care acestia din urma le dezvolta cu alti copii.

Parentingul strict a fost definit ca incluzand comportamente precum tipatul, lovirea si folosirea amenintarilor verbale si fizice in educarea copilului.

Studiul a fost realizat pe 1482 de elevi care au fost urmariti 9 ani incepand din clasa a saptea pana la trei ani dupa terminarea liceului. Adolescentii au raspuns la chestionare despre frecventa cu care parintii lor au folosit violenta verbala sau fizica, precum si la chestionare despre relatiile cu prietenii, delincventa si comportamente sexuale. La 21 ani, participantii la studiu au declarat care este cel mai inalt nivel de studii atins. Copiii care in clasa a saptea erau supusi unui stil de parenting strict aveau tendinta mai puternica de a declara in clasa a noua, ca grupul de prieteni este mai important decat alte responsabilitati, inclusiv cele legate de regulile stabilite de catre parinti. Acest mod de gandire i-a condus catre implicarea in mai multe comportamente de risc in clasa a unsprezecea, inclusiv mai multe interactiuni sexuale in randul fetelor si mai multe comportamente delincvente (agresiuni, furt etc.) in randul baietilor. Aceste comportamente de risc duc la randul lor la rezultate educationale scazute. Astfel, adolescentii cu parinti stricti au si un risc mai crescut de a abandona scoala.

Autorii studiului arata ca adolescentii ale caror nevoi emotionale nu sunt implinite in relatia cu parintii vor cauta sa primeasca acceptare si apreciere din partea prietenilor. Aceasta valorizare excesiva a grupului de prieteni ii poate face pe copii sa se implice in comportamente mai putin sanatoase, care pot duce la violenta, delincventa si comportamente sexuale de risc, in detrimentul educatiei.

Studiul este important fiindca atrage un semnal de alarma cu privire la necesitatea unor programe de preventie si interventie care sa ii ajute pe copiii cu probleme in familie sa ramana implicati in procesul de invatare si sa isi reduca tendintele de a adopta comportamente de risc.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Citeste si:

Stilul de parenting asociat cu un nivel ridicat de fericire la maturitate

Copiii foarte sensibili sunt cel mai mult influentati de stilul de parenting

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    educ17    23.02.2017 - 18:21
    Este tocmai invers. probabil copiii intervievati se credeau ei in locul parintilor. Acei copii nu au avut lectia de morala insusita.