characters characters

Din anul scolar 2016 -2017, elevii au propriul Statut

11 august 2016    |   715 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

statutul elevului
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordinul nr. 4.472 din 10 august 2016, Statutul Elevului, document ce reglementeaza drepturile si obligatiile elevilor inmatriculati in institutiile de invatamant de stat, particular sau confesional din Romania.Este primul document de acest tip, elaborat in Romania dupa 1990, care consacra intr-o forma consolidata drepturile si obligatiile elevilor. Forma finala s-a conturat in urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educatiei a organizat-o in perioada 17 iunie - 4 iulie. Prevederile Statutului se aplica incepand din anul scolar 2016-2017.

O componenta majora a acestui document o reprezinta intarirea rolului elevilor in comunitatea scolara.Imi doresc ca Statutul Elevului sa contureze un cadru in care vocea elevului sa se faca auzita cu adevarat in comunitatea scolara. O voce informata, responsabila, interesata sa protejeze drepturile elevilor si sa creasca, totodata, capacitatea tinerilor de a se implica in viata scolii. Imi doresc, de asemenea, ca elevii si profesorii sa aiba un dialog activ, sa devina parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru ca scoala este despre si pentru elevi”, declara ministrul Mircea Dumitru.

Statutul a fost elaborat de Ministerul Educatiei in colaborare cu Consiliul National al Elevilor si alte organizatii reprezentative ale elevilor si este fundamentat pe respectarea valorilor comunitatii scolare si ale sistemului educational. In acest sens au fost avute in vedere accesul liber si gratuit la educatie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia in mod echitabil de resursele materiale si educationale furnizate de sistemul de invatamant, onestitatea intelectuala, sprijinirea gandirii critice, respectarea demnitatii tuturor membrilor comunitatii scolare, respectiv deschiderea institutionala pentru schimbari constructive.

Potrivit documentului, drepturile elevilor sunt structurate in 5 categorii: drepturi educationale, drepturi de asociere si exprimare, drepturi sociale, recompense si alte drepturi. Documentul prevede deopotriva indatoriri, interdictii si sanctiuni pentru incalcarea de catre elevi, in incinta unitatii de invatamant, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative in vigoare.

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice multumeste tuturor celor care s-au implicat in aceasta dezbatere, deopotriva necesara si esentiala pentru sistemul national de invatamant preuniversitar.

Poti descarca Statutul elevului de aici.


Sursa: Edu.ro


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/victorbjorklund/11042066023/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu