characters characters

Scrisul de mana si invatarea

Scrisul de mana ajuta memorarea

11 mai 2016    |   1643 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

scrisul de mana
Deoarece laptopurile si tabletele devin din ce in ce mai importante in viata copiilor nostri, iar invatarea este din ce in ce mai mult facilitata de tehnologie, este cumva de inteles de ce unele tari incep sa ia in considerare renuntarea la scrisul de mana sau reducerea orelor dedicate invatarii acestuia.

In acelasi timp insa, cercetarile arata ca notitele scrise de mana ii ajuta pe elevi si studenti sa retina mai bine informatiile scrie.

Iata ce este bine sa stii despre scrisul de mana si invatare:


Utilizarea tabletelor si a laptopurilor tind sa distraga atentia elevilor

Folosirea scrisului de mana inseamna a scrie mai incet, insa implica si un nivel crescut de concentrare a atentiei.


Scrisul pe tableta sau laptop aduce tendinta de a scrie tot ceea ce se preda

Scrisul de mana implica de multe ori un proces de selectare a informatiei si de notare doar a informatiilor relevante. Scrisul de mana presupune parafrazare, sumarizare si formularea de concepte, elevii si studentii fiind mai implicati in informatia pe care o transcriu, fiind nevoiti sa o proceseze. Acest lucru nu se intampla cand folosim un laptop pentru a lua notite, deoarece viteza cu care putem scrie ne permite sa scriem tot ce auzim, fara a procesa informatia.

Studii realizate de cercetatori din cadrul Universitatii Princeton si California au aratat ca studentii care au luat notite pe laptop au avut rezultate mai scazute la teste care verificau intelegerea informatiilor prezentate decat elevii care au scris de mana. Chiar si atunci cand studentilor li s-a spus sa evite sa scrie pe laptop cuvant cu cuvant, acestia nu au reusit sa urmeze aceasta recomandare.

Scrisul de mana si invatarea cititului

Scrisul de mana este strans legat de citit dupa cum arata un studiu publicat in 2014. Capacitatea copiilor de a-si aminti si de a desena apoi o forma prezentata vizual prezice atat rezultatele copiilor nu doar la testele de scris, ci si la cele de citit. Aceasta legatura atrage atentia asupra relatiei dintre dezvoltarea motrica a copiilor si dezvoltarea lor intelectuala.

Relatia dintre scrisul de mana si citit a fost confirmata si de alte studii. Astfel, s-a descoperit ca atunci cand scriem de mana, creierul inregistreaza si feedbackul miscarilor noastre, care sunt diferite fata de cele pe care le facem atunci cand scriem la tastatura.

De aceea, atunci cand citim litere pe care le-am invatat prin scrierea lor de mana, se activeaza si alte zone (senzorio-motorii) ale creierului decat cand citim litere pe care le-am invatat scriindu-le la tastatura.

In plus, experimentele facute cu adulti au aratat ca atunci cand acestia invata un alfabet nou exersand literele prin scrierea de mana, au rezultate mai bune la citit decat cei care au invatat alfabetul nou folosind o tastatura.


Surse: NPR.org

NYTImes.com

TheConversation.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/goodncrazy/13706574073

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu