characters characters

Scoala Altfel cu CinEd Romania: proiectii speciale pentru elevi vor fi organizate in 8 localitati

Peste 130 de cadre didactice au participat la formarile organizate anul acesta

08 martie 2018    |   1347 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

CinEd
Dupa ce a organizat mai multe sesiuni de formare pentru facilitatorii educationali din 4 judete, programul de educatie cinematografica CinEd Romania intra in urmatoarea etapa. In luna martie vor avea loc 20 de proiectii dedicate elevilor din toate ciclurile scolare.

In cadrul formarilor organizate in primele luni ale anului de Societatea Culturala NexT (pentru nivelul gimnazial si liceal) si de Asociaţia Culturala Macondo (pentru nivelul primar), au participat 131 de cadre didactice şi bibliotecari publici. O parte dintre aceştia se va implica acum activ in organizarea proiectiilor din luna martie, perioada preferata de multe scoli pentru Saptamana Altfel.

Astfel, in 8 localitati din tara (Bucuresti, Ploiesti, Sinaia, Rasnov, Brasov, Codlea, Valea Doftanei si Albesti Paleologu), elevii vor participa in mod activ la vizionarile filmelor din catalogul CinEd si dezbaterile interactive de la finalul acestora. Participarea la proiectii este gratuita.

Catalogul CinEd reuneste filme de arta provenind din 7 tari europene (Franta, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Finlandaşi Romania), iar varietatea de formate in care filmele sunt disponibile permite proiectarea acestora in spatii diverse - de la cinematografe cu standarde profesioniste la spatii cu echipament minimal, precum sala de clasa sau de biblioteca. Astfel, programul faciliteaza accesul elevilor la o serie de productii europene de patrimoniu saumulti-premiate in festivaluri internationale, cu o valoare cinematografica autentica.

Proiectiile destinate elevilor din ciclul primar, organizate de Asociaţia Culturala Macondo, vor avea loc in Bucuresti, in perioada 26 – 30 martie, in 7 Scoli Generale. Filmele proiectate sunt Rentrée des classes / Prima zi de scoala (1956, Franta, r. Jacques Rozier)  si Petite lumière / Luminiţa (2003, Franta-Senegal, r. Alain Gomis). Activitatea va fi asistata la clasa de specialistii CinEd - invatatorii vor prezenta filmele si vor utiliza materialele pedagogice de pe platforma, la final primind feedback. Dezbaterile pe baza filmelor vor fi moderate de criticul de film Andreea Mihalcea.

Pentru elevii de gimnaziu din Bucuresti vor fi organizate de catre Societatea Culturala NexT 3 proiectii speciale ale filmului El espiritu de la colmena /Spiritul stupului (1973, Spania, r. Víctor Erice) pe 27 si 28 martie la Cinema Elvira Popescodin cadrul Institutului Francez si pe 30 martie la Institutul Cervantes, parteneri ai programului.

Tot elevilor de gimnaziu le sunt dedicate proiectiile planificate in Rasnov (9 martie), Codlea (26 si 28 martie),  Albesti Paleologu (26 martie), Brasov (28 martie) si Valea Doftanei (29 martie). Dezbaterile cu elevii despre filmele vizionate vor fi moderate de catre criticii de film Oana Ghera, Gabriela Fillipi, Ionut Mares şi Raluca Ungureanu.

Elevilor de liceu li s-au pregatit proiectii ale filmului Cea mai fericita fata din lume (2009, Romania, r. Radu Jude) in Ploiesti (14 martie), Sinaia (27 martie) si Valea Doftanei (28 martie).

Datorita interesului mare manifestat de facilitatorii educationali, dar si pentru o aprofundare a elementelor de educatie cinematografica, o noua formare intensiva CinEd va fi organizata pe 24 martie in Suceava, urmata de o formare suplimentara in Bucuresti in luna aprilie. Mai multe detalii vor fi anuntate in curand.

***

CinEd este un proiect initiat de Institutul Francez din Paris, in parteneriat cu Cinemateca Franceza şi implementat in Romania de Societatea Culturala NexT (pentru nivelul gimnazial si liceal) si de Asociaţia Culturala Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativa/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din Romania.

Parteneri: Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cervantes din Bucuresti,EduCaB, Asociaţia Romana a Profesorilor Francofoni, Spatiul Public European.

Parteneri media: TANANANA, Radio Romania Cultural, Zile si Nopti, Cinemap, Revista Arte si Meserii, Observator Cultural, Agerpres, Didactic.ro, SuntParinte.ro, Scoala Intuitext, ExamenulTau.ro, KidsNews, Ani de Scoala, All About Romanian Cinema, MovieNews, LiterNet, Dissolved Magazine, Iqool.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu