characters characters

Sanatatea creierului copilului tau

Ce este bine sa stii despre sanatatea creierului copilului tau in primii ani de viata

12 septembrie 2017    |   3822 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

sanatatea creierului copilului tau
De la cele mai mici varste tindem sa ii ferim pe copii de diferite lucruri si experiente pe care le consideram a fi pericole pentru dezvoltarea lor. Desi timpul excesiv petrecut in fata uni ecran sau mancarea nesanatoasa pot avea efecte nedorite pe termen lung asupra sanatatii copilului tau, exista alte lucruri care pot pune in pericol imediat sanatatea creierului copilului tau. Iar aceste pericole sunt prezentate mai jos de catre Nico Dosenbach, neurolog si profesor de neurologie pediatrica, parinte la randul lui.

Traumele si asfixierea sunt cele mai frecvente probleme care pot afecta sanatatea creierului copiilor in primii ani de viata.

Cel mai frecvent tip de trauma si cel mai usor de prevenit este trauma non-accidentala, care apare atunci cand un copil este batut sau scuturat de catre un adult, producandu-se astfel daune la nivel neurologic. Cele mai multe astfel de incidente nefericite se intampla atunci cand copilul are in jur de 3 luni si au efecte devastatoare asupra creierului copiilor.

Alte doua amenintari importante la adresa sanatatii creierului copiilor sunt accidentele de masina si inecul. Asadar, masinile si piscinele (lacuri, rauri etc.) reprezinta factori de risc, iar parintii trebuie sa fie informati cu privire la masurile pe care le pot lua pentru a-i mentine in siguranta pe cei mici.

Nu esti convins de importanta acestora? Statisticile arata ca principala cauza de deces in randul prescolarilor baieti este inecul in piscina.

Iata cateva sugestii pentru a promova o sanatate mai buna a creierului copilului tau:

  • Evita sa conduci cu viteza si mai ales evita sa conduci atunci cand nu ai dormit suficient sau ai consumat alcool.
  • Nu iti lasa copiii in masina fara centura de siguranta sau fara scaun special pentru copii, la varste mai mici.
  • Evita sa iti lasi copilul sa se joace in apropierea drumurilor si tine-l mereu de mana atunci cand traversati strada ori va aflati in parcari sau langa garaje.
  • Pana nu devine adult, nu permite copilului sa stea pe motocicleta, nici macar ca pasager.
  • Intotdeauna asigura-te ca cel mic poarta casca, genunchiere si cotiere cand merge cu bicicleta, cu placa sau rolele.
  • Evita cazarile la hoteluri in care exista psicina cu acces nesecurizat.
  • Invata-ti copilul sa inoate de la cele mai mici varste.

Creierul uman nu evalueaza pericolele in mod  rational. Ne este frica de serpi sau ursi, cu toate ca a-i intalni este foarte putin probabil, insa nu ne este frica de masini, care sunt o potentiala cauza de moarte.

„Ca societate, am putea face mult mai multe pentru siguranta copiilor nostri daca ne-am concentra mai mult pe prevenirea accidentelor, decat sa fim consumati de frici irationale.” , sustine neurologul american. 

*Sursa foto: Maxpixel.freegreatpicture.com

Sursa: Bold.expert


Citeste si:


Varstele la care creierul copiilor este vulnerabil


Retelele sociale si creierul adolescentilor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu