characters characters

Salariile profesorilor din alte tari

27 aprilie 2017    |   650 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

harta lumii
Profesori din tari din intreaga lume au raspuns pentru Ted.com la intrebari referitoare la salariile lor, la cheltuielile lunare,  la dificultatile financiare si la satisfactia materiala pe care o aduce profesia de cadru didactic. Iata cateva raspunsuri.

Toronto, Canada

Profesor de gimnaziu, de educatie speciala, cu o experienta profesionala de 7 ani

Castiga in jur de 3120$ pe luna.

Plateste in jur de 1285 $ chirie.

Declara ca venitul castigat ii va fi suficient dupa ce va termina de platit imprumutul facut pentru a-si plati studiile.

„Sunt multumita de cat castig si cred ca salariul primit este corect. Sunt nemultumita de opinia publica din Canada, care spune ca profesorii sunt platiti prea mult. Nu am intalnit pe nimeni care sa aleaga aceasta profesie pentru bani. Nu e vorba niciodata despre salariu; este vorba despre pasiunea cu care muncim. Cu toate acestea, cred ca politicienii, mass media si publicul general considera ca suntem platiti prea mult si ca suntem lenesi, pentru ca avem vacante mai lungi decat anagajatii din alte domenii.”

Kildare, Irlanda

Profesor de matematica si muzica, la gimnaziu, cu 5 ani de experienta  profesionala

Castiga 2300 euro pe luna

Plateste 500 euro pe luna pentru chirie.

„Am zile in care ma intreb daca merita efortul si sunt constienta ca nu voi putea sa mentin acest ritm de lucru pentru restul vietii mele profesionale. Imi continui educatia in alte domenii, precum programarea, pentru a avea o optiune de rezerva.”

Kagoshima, Japonia

Profesor de engleza la liceu, cu experienta profesionala de 19 ani

Castiga un salariu de 3340$ pe luna

Plateste o chirie de 740$

„Sunt recunoscator pentru slujba mea. Consider ca am un salariu corect. Dar sunt foarte ocupat si simt nevoia de mai mult timp: pentur a vorbi cu elevii si parintii, pentru a preda si pentru a avea grija de familia mea.”

Kruonis, Lituania

Profesor de engleza la gimnaziu, cu 36 ani experienta la catedra

Castiga 850$ pe luna Nu plateste chirie, dar isi sprijina financiar copilul student.

„Nu cred ca salariul meu este cu adevarat corect si ar fi frumos sa castig mai mult, dar avand in vedere ca multi oameni castiga mai putin, sunt destul de multumit. Imi place munca mea si nu imi imaginez ca as putea face altceva.”

In Norvegia, un porfesor cu experienta profesionala de 7 ani castiga 4370$, in Africa de Sud, un profesor cu 3 ani de experienta, castiga 1130$, iar in Suedia, 3030$.

Printre profesorii intervievati s-a numarat si un cadru didactic din Romania, profesoara de engleza si inspectoare, in Bucuresti, in varsta de 55 ani, cu un salariu de 361 euro.

Declara ca: „Munca de profesor este ca voluntariatul, doar ca nimeni nu o recunoaste ca atare. Sunt profund nemultumita si cred ca victimele principale ale sistemului de invatamant sunt elevii.”

Sursa: TED.com


Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu