characters characters

Regretele ii ajuta pe copii sa ia decizii mai bune

16 august 2017    |   724 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

regretele la copii
Regretul este o emotie cu o reputatie mai putin buna: ne dorim sa nu regretam nimic sau cat mai putin. Insa ca orice emotie, regretul are un rol important in viata noastra, iar acest rol incepe din copilarie. Mai exact, de la varsta de sase ani.

Simtim regret atunci cand daca am fi luat o alta decizie, am fi obtinut un rezultat mai bun. Un studiu recent arata ca regretul este foarte important in dezvoltarea intelectuala a copiilor si e asociat cu a invata sa faca alegeri mai bune.

Experimentul a constat in a da copiilor posibilitatea de a alege intre doua optiuni, fiecare optiune fiind asociata cu un premiu. Autorii studiului au facut in asa fel incat oricare ar fi fost alegerea facuta de copil, cealalta optiune sa fie asociata cu un premiu mai mare. Astfel, au dat ocazia copiilor sa traiasca sentimentul de regret. Dupa ce au facut alegerea, copiii au fost intrebati cum se simt in legatura cu alegerea facuta. A doua zi, copiii care au declarat ca se simt mai tristi pentru ca cealalta optiune le-ar fi adus un premiu mai mare au fost rugati sa mai aleaga o data intre cele doua optiuni. Majoritatea copiilor care au regretat si-au schimbat optiunea.

Studiul scoate in evidenta legatura dintre dezvoltarea emotionala si cea cognitiva: emotiile pe care le simt copiii ii ajuta sa gandeasca mai eficient in viitor. 


Studiile folosind aceasta metoda arata ca regretul apare in jurul varstei de 6 ani. Daca regretul e implicat in invatarea modului de a face mai bune alegeri, atunci regretul este adaptativ. Regretul pare deseori sa nu serveasca niciunui scop, insa e important ca cei mici sa invete sa traiasca aceasta emotie pentru a-i ajuta sa invete sa ia decizii mai bune.

*Sursa foto: Pixabay.com

Sursa: TheConversation.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu