characters characters

Recompensele in clasa

19 octombrie 2016    |   4603 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

recompensele in clasaFiecare an nou scolar vine cu metode diferite de predare si de recompensare a elevilor care obtin rezultate scolare bune. Pornind de la panoul clasei cu buline, pana la stelute, cartonase, stampile colorate, toate recompensele gandite de cadrele diactice au ca scop imbunatatirea comportamentului elevilor. Dar in ce masura sunt ele utile?

Ce au in comun stelutele, bulinele si cartonasele? Sunt legate de motivatia extrinseca: „asculti, stai asezat in banca...si primesti bulina/sticker/steluta/cartonas”. Desi pe moment acestea functioneaza, in timp, isi pierd valoarea, iar elevul isi pierde interesul. Partea si mai proasta a acestor sisteme de recompensare este ca intotdeauna vor exista elevi care nu vor primi recompensele, ceea ce poate contribui la o stima de sine scazuta, la rusine autoindusa, lipsa de valoare, sentimente de incapacitate si coplesire. Toate acestea contribuie la rezultatele scolare scazute si la probleme de comportament. In alte cazuri, copiii care gresesc sau nu reusesc sa isi mentina „steluta”, vor incepe sa planga, sa tipe, iar unora nu le va mai pasa de recompense si vor manifesta comportamente care vor afecta climatul clasei.

Cercetatorii arata ca elevii depun mai mult efort in invatare atunci cand exista obiective personale si motivatia intrinseca este mare.

Katie Hurley, psihoterapeut de copii si adolescenti, arata ca sistemele de recompensa pot avea un impact negativ asupra elevilor si pentru ca:

Pot declansa stresul si anxietatea copiilor.

Deoarece recompensele din clasa sunt expuse public (toti elevii din clasa stiu cate buline a castigat fiecare, de exemplu), riscul ca pierderea recompenselor sa duca la dezamagirea parintilor sau cadrului didactic, la glumele si ironiile colegilor pot creste stresul si anxietatea copiilor.

Imaginea de sine a copiilor poate fi influentata negativ

Copiii care nu primesc recompense sau le pierd fara a le mai recupera, pot dezvolta convingeri gresite, precum: „Nu sunt suficient de bun sa castig o steluta.”, „Altii sunt mai destepti decat mine.”, „Nu valorez nimic etc.” Aceste convingeri duc la scaderea motivatiei copiilor de a invata.

Apare izolarea sociala si depresia

Copiii care in mod repetat nu primesc recompense pentru comportamentul lor pot ajunge izolati fata de restul clasei. Recompensele oferite fiecarui copil in parte incurajeaza competitia si nu cooperarea, iar copiii vor fi mai putin motivati sa se ajute reciproc sau sa socializeze cu cei care nu au primit la fel de multe recompense. De aici pana la simptome depresive mai este doar un pas.

Exista situatii in care recompensele au un efect pozitiv asupra motivatiei copiilor de a invata?

Atunci cand sunt recompensele nu sunt anuntate inainte de realizarea activitatii, cand sunt oferite ca surpriza, motivatia copiilor pentru activitatea respectiva poate creste, daca nu sunt oferite in mod regulat. Cu alte cuvinte, daca elevii nu se asteapta sa primeasca o recompensa la finalul fiecarei ore de matematica, o surpriza din cand in cand ii poate face pe copii sa asocieze invatarea cu bucuria recompensei.

In situatii particulare, in cazul in care copiii nu manifesta niciun fel de interes pentru invatare si o incredere in sine scazuta, recompensele pot fi o modalitate prin care se stabileste initial o relatie intre cadrul didactic si copil. Insa nici in aceste situatii nu este recomandata folosirea lor regulata, ci renuntarea treptata la ele, punandu-se accentul pe cresterea increderii copilului in el insusi si pe bucuria de a intelege si invata.

Care este alternativa la sistemele de recompensa la nivel de clasa?

  • Folosirea unor strategii prin care elevii sa fie invatati sa recunoasca si sa verbalizeze emotiile.
  • Invatarea unor strategii pentru ca elevii sa isi regleze emotiile in mod eficient si sa se adapteze la cerintele medului scolar.
  • A invata elevii sa faca alegeri pozitive, sa foloseasca empatia si compasiunea cu referire la cei din jur.


Sursa: WashingtonPost.com


*Sursa foto: kanate, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu