characters characters

Program-pilot privind alimentatia elevilor, adoptat de Guvern

27 octombrie 2016    |   606 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

program pilot alimentatie scoli
Elevii si prescolarii din 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat vor beneficia de o masa calda sau de un pachet alimentar in perioada desfasurarii activitatii didactice, in anul scolar 2016-2017, dupa ce Guvernul a aprobat astazi, prin ordonanta de urgenta, un Program-pilot care are scopul sa contribuie la prevenirea si combaterea abandonului scolar. Masura luata astazi de Guvern face parte din Pachetul national anti-saracie.

Masa calda sau pachetul alimentar vor fi asigurate pentru elevii si prescolarii care participa la activitatile didactice in cele 50 de unitati scolare, in limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar si va inlocui programele „Laptele si cornul“ si „Fructe in scoli“. Suma necesara implementarii acestui program-pilot este de 34,674 milioane lei, iar finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat. Autoritatile locale care implementeaza programul au posibilitatea sa suplimenteze finantarea din venituri proprii ale bugetelor locale. Autoritatile locale care nu sunt incluse in program pot stabili aplicarea lui in scoli sau gradinite in conditiile asigurarii finantarii din venituri proprii.

Produsele alimentare distribuite elevilor si prescolarilor vor respecta cerintele de conformitate prevazute in regulamentele europene. Directiile judetene de sanatate publica, respectiv cea a municipiului Bucuresti vor verifica respectarea normelor si conditiilor igienico-sanitare si a alimentatiei sanatoase in distributia alimentelor. De asemenea, la cererea scrisa a parintilor, din considerente de natura medicala, culturala sau religioasa, pachetele alimentare si masa calda pot fi inlocuite cu produse alimentare adecvate situatiei elevilor si prescolarilor.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale. La inchiderea programului-pilot, la finalul anului scolar 2016-2017, in urma analizei Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii, pe baza rezultatelor obtinute si interpretate lunar pe parcursul derularii proiectului, prin Hotarare a Guvernului se va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel national, precum si a modalitatii de implementare.

In programul-pilot au fost selectate 50 de unitati de invatamant preuniversitar cu grade de complexitate si particularitati educationale diferite, dispuse echilibrat la nivel national, in medii rezidentiale diverse: urban (mare, mic, central, periferic)/rural (mare, mic, accesibil, greu accesibil, izolat).

O prima categorie din unitatile selectate include scoli si gradinite situate in medii geografice izolate sau greu accesibile – delta, munte, campie (zona depopulata/zona greu accesibila din cauza conditiilor naturale), in medii sociale defavorizate (comunitati cu grad mare de vulnerabilitate – populatie roma, copii cu parinti plecati la munca in strainatate si supusi unor forme de abandon parental, copii supusi unor forme de abuz parental prin munca, abandonului scolii, cutume si mentalitati restrictive, in defavoarea minorului) in medii economice sarace.

In cea de-a doua categorie, cu rol de incluziune sociala, sunt incluse liceele si colegiile pedagogice, unitati de invatamant complexe, care reunesc elevi din toate ciclurile de invatamant: prescolar, primar, gimnazial si liceal. Aceste unitati de invatamant au si un procent ridicat de elevi proveniti din mediul rural.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta adoptate astazi, Ministerele Sanatatii si Educatiei vor elabora norme de aplicare, care se vor adopta prin Hotarare a Guvernului.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/wordridden/173689495/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu