characters characters

Perfectionismul parintilor si efectele asupra copiilor

Cum sunt afectati copiii de perfectionismul parintilor

19 iulie 2016    |   1686 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

perfectionismul parintilor
Perfectionismul
poate aparea cu usurinta in viata de familie, influentand deciziile si comportamentelor parintilor si copiilor. Vrem sa fim parintii perfecti, vrem sa oferim o viata perfecta copiilor nostri, ne dorim ca acestia sa aiba o personalitate si un caracter perfect, sa fie cei mai buni la invatatura si sa aiba si ei o viata perfecta de adult.

Un studiu realizat pe 263 de copii de varsta scolara, de-a lungul a trei ani, arata ca perfectionismul parintilor poate fi dezadaptativ. Copiilor participanti la studiu, alaturi de parintii lor, li s-a dat sa rezolve un puzzle. Parintilor li s-a spus ca pot sa intervina in realizarea puzzle-ului numai daca vor considera ca are nevoie de ajutor copilul. Scopul studiului a fost sa descopere daca parintii intervin in sarcina copilului si daca fac acest lucru atunci cand copilul are nevoie de ajutor.

Cei mai intruzivi dintre parinti au preluat realizarea puzzle-ului fara a-l mai lasa pe copil sa incerce sa il rezolve. Teste asemanatoare au fost repetate pe masura ce copiii au crescut: atunci cand copiii aveau 8, 9 si 11 ani.

Copiii ai caror parinti au fost intruzivi au prezentat un nivel mai ridicat de autocritica si simptome de depresie si anxietate. „Atunci cand parintii intervin in viata copilului si ii spun acestuia ca nimic din ceea ce face nu e bine, copilul se va teme de cea mai mica greseala posibila si se va autoinvinovati pentru ca nu este perfect. In timp, acest comportament, cunoscut si drept perfectionism dezadaptativ poate dauna starii de bine a copilului si poate duce la aparitia simptomelor de depresie, anxietate si chiar suicid in cazurile foarte serioase.”, sustine unul din autorii studiului, Ryan Hong.

Implicarea exagerata a parintilor si tendinta lor de a critica propriul copil afecteaza si copiii diagnosticaticati cu ADHD. Se pare ca in perioada adolescentei semnele tulburarii persista la fel de mult ca in copilarie, daca parintii sunt extrem de emotionali si implicati in activitatile copilului.

Sursa: WashingtonPost.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/bruceberrien/384207390/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu