characters characters

Parentingul pozitiv in adolescenta

17 ianuarie 2018    |   1566 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

parentingul pozitiv in adolescenta
Adolescenta este perioada in care au loc unele dintre cele mai importante decizii: se formeaza relatii sociale, valori morale si se alege drumul profesional pentru intreaga viata. Nu este de mirare ca relatia dintre parinti si adolescenti este cu atat mai importanta, desi este, de obicei, cea mai tumultoasa.

 

Parintii care reusesc sa pastreze relatii pozitive cu adolescentii lor ii ajuta pe acestia sa fie mai echilibrati emotional la maturitate (pot face fata mai bine stresului si se pot adapta mai usor cerintelor mediului social), dupa cum arata un studiu recent realizat in SUA. Efectele benefice ale parentingului pozitiv in adolescenta sunt insa anulate daca mediul de viata este unul dur, cu momente traumatice.

Citeste si alte materiale despre relatia parinte-adolescent:


Ce ar vrea adolescentii sa ii fi invatat parintii lor


Cum cresti un adolescenti fericit si echilibrat emotional

 
Studiul a inclus sute de adolescenti din SUA carora li s a cerut sa isi descrie relatia cu parintii si care au fost observati interactionand cu acestia, evaluand nivelul de incurajare si sprijin oferit de parinti adolescentilor in timp ce realizau impreuna anumite activitati.

Cinci  ani mai tarziu, adolescentii deveniti adulti (cu varste intre 19 si 22 ani) li s-a masurat nivelul de stres prin  luat probe de saliva pentru a masura nivelul de cortizol (hormon al stresului).

Dupa controlarea variabilelor precum sexul persoanei, venitul familial, obiceiurile de somn, cercetatorii au observat cum anume cortizolul este legat de relatia dintre parinte-adolescent.

Rezultatele au aratat ca parentingul pozitiv in adolescenta este asociat cu un nivel ridicat de cortizol la maturitate. Cercetatorii arata ca un nivel mai ridicat de cortizol este util la maturitate deoarece stimuleaza concentrarea atentiei asupra schimbarilor din mediu si adaptarea mai eficienta la acesta. Studii anterioare au aratat, in contrast, ca parentingul pozitiv este asociat in primii ani de viata ai copiullui cu un nivel scazut de cortizol. Iar explicatia pentru acest lucru este ca un bebelus nu are nevoie de un nivel si mai mare de atentie si stres, deoarece acesta nu are inca autonomia si capacitatea de a actiona pe cont propriu. In primii ani de viata, increderea ca un parinte se va ocupa de toate neplacerile experimentate de copil duce la scaderea nivelului de cortizol. La maturitate insa, un nivel ridicat de cortizol ii ajuta pe oameni sa ramana alerti si eficienti in observarea mediului si in luarea deciziilor.

Pe de alta parte, un nivel scazut de cortizol la maturitate are un rol de protectie fata de sursele de stres, dar si fata de srusele de bucurie, detasandu-ne de experienta vietii de zi cu zi.

*Sursa foto: Pexels.com


Sursa: BPS.org.uk

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu