characters characters

Manualul unic – sansa unica si sigura de a redeveni o „societate egalitara“

18 decembrie 2017    |   1252 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

efectele introducerii manualului unic
In fata intentiei Ministerului Educatiei Nationale de a introduce manualul unic, specialisti de renume in educatie sunt ingrijorati si pun la indoiala efectele pozitive pe care o astfel de initiativa le-ar produce. A anula diversitatea, libertatea si posibilitatea de alegere
este sinonim cu a plasa invatamantul romanesc pe o directie ce duce inapoi, inspre trecut.

In fata ideii de a anula libertatea de alegere si diversitatea abordarilor, profesori, experti in educatie si nu numai si-au exprimat ingrijorarea ca promovarea unei singure perspective este sinonim cu a-i condamna pe elevi la o forma neo-comunista de dictatura educationala. De altfel, UNESCO recomanda ca manualul sa imbogateasca si sa dezvolte programa scolara, dat fiind ca existenta alternativelor duce la cresterea calitatii in orice sistem de invatamant.

In acest sens, profesorul Ion Cicu, autor al manualului INTUITEXT de Matematica pentru clasa a V-a, face urmatoarele precizari:

„In ultima vreme s-a discutat mult pe tema manualelor scolare. E bine sa fie un manual unic sau e bine sa avem manuale alternative. Exista, evident, pareri pro si contra. Sunt argumente si de o parte si de alta. Dupa parerea mea, argumentele pentru manuale alternative sunt mai multe si mai puternice. In primul rand, s-a dovedit de-a lungul istoriei, competitia a fost cea care a determinat progresul. Un argument, cred eu, suficient de puternic pentru a fi de partea manualelor alternative.

In alta ordine de idei. In cei 40 de ani petrecuti la catedra am fost in situatia de a preda la clase paralele. Niciodata lectia tinuta la o clasa nu a semanat cu lectia de la cealalta clasa. A depins foarte mult de raspunsurile primite la anumite intrebari, de motivatia si interesul elevilor. Un exemplu care era foarte clar si relevant la o clasa putea sa nu aiba nicio relevanta la cealalta clasa. Iata de ce manualele alternative sunt o solutie. E drept ca profesorul la clasa isi alege un manual, dar elevul poate folosi un manual alternativ care este mai apropiat de stilul sau de invatare. Nu trebuie sa si-l cumpere; sunt postate toate manualele pe site-ul ministerului.

Daca ma gandesc la profesori pot afirma, fara a gresi prea mult, ca practica pedagogica si metodica predarii au mult de suferit pe timpul cat studentul se pregateste pentru a deveni profesor. Manualele alternative ii pun la dispozitie mai multe abordari ale aceleasi teme, astfel incat el poate sa aleaga varianta cea mai potrivita, atat pentru stilul sau cat si pentru stilul general al clasei la care preda.

In concluzie, anularea libertatii, a sansei de alegere si informare coroborata cu interzicerea folosirii materialelor auxiliare in studiul la clasa pe termen nelimitat trec in prezent - in opinia MEN - drept solutii reformatoare, benefice, sanatoase pentru viitorul invatamantului romanesc. In realitate, insa, vom recrea o „societate egalitara” construita pe o idee unica, aceeasi totdeauna pentru toti.

Despre INTUITEXT

INTUITEXT este compania specializata in educatie din cadrul grupului SOFTWIN. INTUITEXT are in portofoliu comunitati dedicate educatiei (www.didactic.ro, www.admitereliceu.ro, www.olimpiade.ro, www.viitoriolimpici.ro si www.suntparinte.ro) , cat si produse educationale online: ExamenulTau.ro (platforma destinata elevilor de gimnaziu care vor sa se pregateasca pentru temele zilnice, teze si pentru Evaluarea Nationala de la finalul clasei a VIII-a) si Scoala Intuitext (produs online de invatare pentru copiii din clasele I, a II-a si a III-a).

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu