characters characters

Mamele care regreta ca au facut un copil

25 aprilie 2017    |   1500 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +.

mamele care regreta ca au facut copil
A fi mama este o experienta extrem de complexa care transforma complet viata unei femei. Luand in considerare toate dificultatile cu care o femeie ajunge sa se confrunte din momentul in care afla ca va avea un copil, bucuria de a fi mama se poate impleti cu regretul acestei decizii. Iar a vorbi deschis despre acest lucru le poate ajuta pe mame sa depaseasca mai usor dificultatile intalnite in rolul de parinte.

Un sondaj realizat de cercetatoarea Orna Donath a scos in evidenta faptul ca exista femei care regreta decizia de a avea un copil, chiar daca recunosc si aspectele pozitive ale aceste experiente. Procentul femeilor care regreta ca au decis sa fie mame este scazut, insa atrage atentia asupra unei probleme foarte putin discutate si asupra nevoii acestor femei de a primi mai putina critica si respingere sociala si mai mult ajutor. Regretul mamelor nu presupune lipsa iubirii fata de copii. Exprimarea regretului de a avea copii este insotit de multe ori de un nivel ridicat de vinovatie.

 Iata cateva exemple:

„Imi iubesc copilul, dar nu sunt fericita. Mi-a luat toata libertatea. Nu pot sa-mi iau o slujba. Sotul meu de-abia castiga cat sa ne ajunga banii o luna de zile. Eram stewardesa, libera ca pasarea cerului, inainte de a avea copil. Acum, fac aceleasi lucruri in casa ce parca nu se termina niciodata”, marturiseste mamica unui baietel de 7 ani.

O alta mama povesteste despre lupta pe care o duce cu fetita ei de 3 ani care nu doarme noaptea.: „Nu am nicio viata. Sotul meu ma ajuta cat poate, insa simt ca si el va claca in curand. Nu avem prieteni apropiati si nici o familie aproape. Ce sa fac?”.

Pe o platforma de socializare pentru mamici, o alta tanara scrie: „Mi-am iubit viata de dinainte. Sotul mei insa si-a dorit enorm un copil si am facut acest pas desi nu am simtit niciodata ca am aceasta chemare. Acum, am impresia ca intreaga mea viata s-a intors cu susul in jos. Nici macar acum nu simt ca sunt mama. Mi-e dor de viata de dinainte si uneori imi vine pur si simplu sa plec in lume, sa-mi las sotul si copilul.”

Alte mame sustin ca regretele lor apar din cauza tatalui copilului. Lipsa sprijinului din partea partenerului determina multe mame sa regrete ca au ales sa aiba un copil.

Robin Simon, specialista in efectele emotionale pe care le poate avea rolul de parinte, sustine ca e dificil pentru mamici sa accepte aceste emotii din cauza normelor sociale despre sanctitatea de a fi mama. Lumea se asteapta ca fiecare femeie sa isi exprime bucuria experientei de a fi mama, incat cele ce devin mame ezita sa isi exprime socul noii realitati pe care ajung sa o traiasca.

Specialistii sustin ca e absolut normal ca mamele sa aiba regrete,  sa se simta , stresate, obosite, plictisite sau frustrate. Iar faptul ca alte mame par sa se descurce mai usor si mai bine pot intensifica aceste stari negative. In plus, este bine ca proaspetele mamici sa fie informate despre depresia postnatala, care le poate afecta foarte mult relatia cu cel mic.

Este important ca aceste emotii si stari sa fie discutate cu persoanele apropiate, cu prietenii sau partenerul de viata, iar daca problema persista, pot cere ajutor de specialitate (de la  un psihiatru, psiholog sau consilier).

Sursa: Independent.co.uk


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donnieray/13074364353


Citeste si:


Cea mai dificila varsta a copiilor pentru mame


Mamele sunt mai stresate, tatii se distreaza mai bine

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu