characters characters

Lunea este cea mai potrivita zi pentru schimbari

24 septembrie 2018    |   877 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

planuri luni
De cate ori am zis ca trebuie sa facem mai mult sport, sa citim mai mult sau sa invatam ceva nou, dar „incepem saptamana viitoare” sau „la inceputul lunii”? Tindem sa asociem inceputul unei noi activitati cu inceputul unei noi perioade calendaristice, iar aceasta tendinta pare sa fie sustinuta de cercetari: suntem cu adevarat mai motivati sa incepem o activitate noua atunci cand incepe o saptamana noua.

Majoritatea dintre noi, copii, adolescenti sau adulti, avem o lista de lucruri pe care ar trebui sa le facem, dar pe care le amanam. Este usor sa stabilim scopuri, dar mai greu sa incepem sa muncim pentru ele.

Citeste si:

Cum sa formezi obiceiuri sanatoase

Cum il motivezi pe copil sa isi indeplineasca obiectivele 


Cercetarile arata ca oamenilor le este mai usor sa isi indeplineasca planurile pe care le fac daca incep acest lucru lunea si nu in alta zi. Cinci studii arata ca oamenii sunt mai motivati sa lucreze pentru scopurile lor in anumite date. De ce se intampla acest lucru?

Oamenii tind sa isi asocieze trecutul cu trasaturi negative si esecuri, iar prezentul, cu o imagine mai pozitiva a lor insisi. Datele care ies in evidenta, precum ziua de luni, ziua de nastere, o sarbatoare sau prima zi a anului simbolizeaza inceputul unei noi perioade, distincte. Aceste „puncte de hotar” temporale ii fac pe oameni sa se distanteze mai usor de greselile sau esecurile din trecut.

Astfel, ne simtim mai motivati si mai puternici atunci cand simtim ca greselile sunt in trecut, iar succesul ne asteapta in viitor. Aceasta este „senzatia unui nou inceput”.

Studiile au aratat ca oamenii prefera sa inceapa sa munceasca pentru scopurile lor in „prima zi de primavara”, de exemplu, decat in alta zi obisnuita si ca cele mai multe cautari pe internet legate de diete si alimentatie sanatoasa au loc in zilele de luni, la inceputul lunii sau dupa o sarbatoare. De asemenea, analiza activitatii studentilor care merg la sala de sport au aratat ca cei mai multi merg la sala la inceputul saptamanii, la inceputul semestrului sau dupa ziua de nastere.

Partea buna este ca de-a lungul anului exista o multime de noi inceputuri, asa ca avem o multime de ocazii sa facem schimbari pozitive legate de viata noastra.

Sursa: PsychologicalScience.org


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu