characters characters

Locul controlului si rolul de parinte

Atitudinea parintelui fata de viata influenteaza problemele de comportament ale copilului

16 iunie 2017    |   2786 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

locul controlului si rolul de parinte
Gradul de control pe care parintii simt ca il au in propria viata influenteaza felul in care parintii reactioneaza la cele mai dificile comportamente ale copilului, precum crizele de plans, refuzul de a coopera sau problemele de alimentatie si de somn.

Modul in care parintii aleg sa faca fata acestor provocari conteaza foarte mult in dezvoltarea emotionala, fizica si psihica a copilului.

Un studiu recent arata ca atitudinea parintilor fata de viata in general poate influenta cat de repede si de eficient rezolva parintele aceste provocari. Exista doua convingeri care ne pot ghida viata: 

  • convingerea ca avem putin sau deloc control asupra vietii, astfel incat lucrurile pe care le facem si lucrurile care ni se intampla nu sunt conectate in mod semnificativ (se mai spune ca in aceasta situatie persoana are un loc al controlului extern)
  • convingerea ca avem control asupra vietii si ca ce ni se intampla este legat de actiunile si alegerile pe care le facem (aceste persoane au un loc al controlului intern).

Cu cat parintii au un loc al controlului mai extern, cu atat exista o probabilitate mai mare ca problemele de comportament (legate de somn, alimentatie si cooperare) ale copiilor sa fie mai frecvente si mai intense in primii ani de viata.

Parintii cu un loc al controlului intern sunt ghidati in actiunile si comportamentele lor de cinci factori importanti: perseverenta, responsabilitatea, nevoia de informatie, abilitatea de a amana recompensa si rezistenta in fata constrangerilor.

Studiul realizat asupra a 10 000 de prescolari si asupra parintiilor lor arata ca mamele care au un loc al controlului extern sunt mai putin dispuse sa participe la cursuri de parenting, sa alapteze sau sa se asigure ca pana la 6 luni copilul a facut toate vaccinurile.

Cercetatorii au analizat si daca atitudinea tatalui influenteaza in vreun fel evolutia copiilor si au descoperit ca daca acestia au un loc al controlului intern (sunt convinsi ca actiunile lor au impact asupra propriei vieti), exista un impact pozitiv asupra copiilor. Astfel, este suficient ca un singur parinte sa aiba un loc al controlului intern pentru ca efectele pozitive asupra copiilor sa apara.

Autorii arata ca este important ca programele de pregatire ale viitorilor parinti sa ii incurajeze pe acestia sa isi dezvolte un loc al controlului intern, crescandu-le increderea in propria capacitate de a-si controla viata. Astfel, parintii pot deveni mai dispusi sa interactioneze pozitiv cu propriii copii si sa reduca problemele de comportament ale acestora. Importanta locului intern al controlului este recunoscuta de catre specialisti ca factor de protectie impotriva stresului.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:
http://maxpixel.freegreatpicture.com

Citeste si:

Ce inseamna locul controlului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu