characters characters

Legea internshipului a fost promulgata

Copiii in varsta de cel putin 15 ani vor putea face stagii de practica sau internship-uri platite

18 iulie 2018    |   2242 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

legea internshipului
Legea internship-ului sau stagiului de practica are scopul de a facilita intrarea tinerilor pe piata muncii, creand cadrul legal pentru desfasurarea stagiilor de practica. Iata principalele prevederi ale acestei legi:

Incepand cu varsta de 16 ani, tinerii vor putea lucra pentru o perioada de cel mult sase luni in cadrul unui internship sau stagiu de practica platit, in firme private sau institutii publice.

Durata maxima a stagiului de practica este de 720 ore sase luni consecutive si nu poate fi prelungit. Acelasi intern poate face mai multe stagii de practica in cadrul aceleiasi organizatii daca acestea, cumulate, nu depasesc 6 luni. Firma sau institutia poate angaja internul dupa incheierea programului de internship. Daca semnarea contractului de munca are loc in urmatoarele 60 zile de la incheierea internshipului, firma poate cere de la stat o prima de aproximativ 1000 euro pentru internul anagajat.

Tinerii de 15 ani vor putea sa faca stagii de practica in companii sau organizatii doar cu acordul parintilor sau reprezentantilor legali.

Salariul lunar pe care il pot primi tinerii este de cel putin jumatate din salariul minim brut, in functie de cate ore lucreaza (in 2018, salariul minim brut este de 1900 lei). Internship-ul va fi facilitat de un contract de internship, care reglementeaza conditiile stagiului de practica.

Internshipul este definit in lege ca „activitatea specifica desfasurata de intern pe o periada de timp limitata in cadrul unei organizatii gazda care are ca scop aprofundarea cnostintelor teoretice, imbunatatirea aptitudinilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente.”

Legea internshipului prevede un numar maxim de 40 de ore de munca pe saptamana, fiind interzise orele suplimentare. Internul va beneficia de supravegherea unui indrumator, angajat al organizatiei in care are loc stagiul de practica.

Perioada internshipului este considerata vechime de munca.

La finalul stagiului de practica, firma este obligata sa ii faca internului o evaluare, in care sa fie trecute abilitatile dobandite, comportamentul acestuia, atingerea obiectivelor de performanta si cunostintele si competentele acestuia.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu