characters characters

Indexul Capitalului Uman 2018. Romania trebuie sa investeasca in educatie si sanatate pentru a evita saracia generatiilor viitoare

15 octombrie 2018    |   1813 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

indexul capitalului uman Romania 2018
In noul Index al Capitalului Uman lansat saptamana trecuta, Romania s-a clasat pe locul 67, in urma unor tari cu venituri mai mici pe cap de locuitor, precum Ucraina, Albania si Georgia. Singapore s-a clasat pe locul 1.

Indexul Capitalului Uman cuantifica gradul in care investitia unui stat in sanatate si educatie contribuie la productivitatea urmatoarei generatii de angajati.

Indexul Capitalului Uman masoara capitalul uman al urmatoarei generatii, definit ca procentul de potential pe care un copil il va atinge in contextul nivelului sistemelor de sanatate si educatie din tara in care traieste.

Scorul Romaniei - la 0,6 - inseamna ca nou - nascutii din Romania de astazi vor avea o productivitate de doar 60% cand vor creste fata de cat ar putea avea daca ar beneficia de servicii de educatie si sanatate de o calitate adecvata.

Indexul Capitalului Uman are trei dimensiuni:

  • supravietuirea – masurata prin mortalitatea in randul copiilor sub 5 ani
  • anii de scolarizare preconizati ai copilului – masurati prin cantitatea de educatie pe care un copil o primeste pana la varsta de 18 ani si prin calitatea educatiei, exprimata prin rezultatele elevilor la teste internationale de evaluare. Astfel, Indexul Capitalului Uman poate identifica situatiile in care copii din diferite tari merg la scoala un numar egal de ani, dar nivelul lor de cunostinte difera.
  • Sanatatea – este o componenta cu doi indicatori: rata copiilor cu varsta pana la 5 ani care au probleme de crestere si rata de supravietuire a adultilor, definita ca procentul copiilor de 15 care vor trai pana la varsta de 50 ani.

Ingrijorator, intre 2012 si 2017, valoarea HCI pentru Romania a scazut de la 0,63 la 0,60.


Scorurile sunt calculate pentru 157 de tari participante, fapt ce permite realizarea unui clasament al potentialului capitalului lor uman.


Locul pe care Romania este clasata reflecta necesitatea urgenta a unor masuri care sa conduca la imbunatatirea rezultatelor in domeniul sanatatii si educatiei: un copil din Romania se poate astepta la 12,2 ani de invatamant prescolar, primar si secundar pana la varsta de 18 ani. Prin comparatie, un copil din Franta se poate astepta la 14 ani. Si mai ingrijorator, cand anii de scolarizare sunt ajustati pentru calitatea invatarii, Banca Mondiala estimeaza ca un copil din Romania beneficiaza numai de 8,8 ani de scolarizare: un decalaj de invatare de 3,4 ani, cel mai mare decalaj din UE. In mod similar, procentul persoanelor in varsta de 15 ani care vor supravietui pana la varsta de 60 de ani este de numai 87%, fata de, de exemplu, 91% in Croatia si 95% in Suedia.


"Indexul Capitalului Uman evidentiaza faptul ca Romania trebuie sa investeasca in sanatatea si educatia cetatenilor sai daca doreste sa ramana competitiva pe termen lung. Banca Mondiala se angajeaza sa ajute autoritatile romane in eforturile lor de a investi mai mult si de a investi mai inteligent in capitalul uman, in sistemele de sanatate eficiente si in programe educationale de calitate", a declarat Tatiana Proskuryakova, Directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.


Indexul Capitalului Uman (HCI) face parte din Proiectul privind Capitalul Uman, lansat de Banca Mondiala pentru a stimula si sprijini liderii nationali sa prioritizeze investitiile in capitalul uman. Obiectivul initiativei este de a accelera progresul catre o lume in care toti copiii ajung in scoala bine hraniti si pregatiti sa invete, unde se pot astepta sa primeasca un invatamant de calitate si pot intra pe piata muncii fiind adulti sanatosi si productivi.


Banca Mondiala si-a deschis biroul in Romania in 1991. De atunci, Banca a acordat peste 13,6 miliarde de dolari in imprumuturi, garantii si subventii in toate sectoarele economiei romanesti. Portofoliul actual al Bancii include imprumuturi de investitii, activitati analitice si asistenta tehnica in sprijinul reformelor prioritare ale Romaniei. in 2016, Grupul Bancii Mondiale si Romania au sarbatorit 25 de ani de parteneriat continuu in sprijinirea reducerii saraciei si a cresterii favorabile a incluziunii.


Sursa: WorldBank.org


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu