characters characters

Hrana insuficienta in copilarie si dezvoltarea copilului

22 august 2017    |   665 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

hrana insuficienta in copilarie
Alimentatia din primii ani de viata are efecte asupra performantei copiilor la gradinita si la scoala, arata un studiu recent, publicat in jurnalul Child Development.

Aproximativ 13 milioane de copii din intreaga lume cresc in case in care nu primesc suficienta mancare, iar stresul din acesti primi ani de viata afecteaza dezvoltarea copiilor de mai tarziu.

In SUA, 13 milioane de copii cresc in conditii care nu le asigura suficienta hrana, iar la nivel global, foamea afecteaza in jur de 200 milioane de oameni (copii si adulti).

In afara de afectarea dezvoltarii fizice, copiii care in primii cinci ani de viata nu au avut suficienta hrana, risca sa ramana in urma atat din punct de vedere social, emotional si cognitiv fata de ceilalti copii, atunci cand incep gradinita.  

Aceste rezultate sunt importante deoarece este deja stiut ca acei copii care intra deja in scoala cu un deficit, vor ramane in urma, cu sanse mult prea mici de recuperare.  

In studiul de fata au fost cuprinsi peste 10 000 de copii, a caror evolutie a fost urmarita din 2000 pana in 2006, iar modul in care statutul financiar al parintilor influenteaza dezvoltarea copiilor, a fost unul din principalele aspecte urmarite.

Autorii studiului au adunat informatii cand copiii aveau 9 luni, 2 ani si cand erau inscrisi la gradinita. Copiii inscrisi la gradinita au fost testati in privinta abilitatilor de scris si citit, pentru a analiza dezvoltarea lor cognitiva si au cerut informatii de la cadrele didactice despre capacitatea celor mici de a-si concentra atentia, despre motivatia lor pentru cunoastere si despre frecventa crizelor de plans, pentru a analiza dezvoltarea lor socio-emotionala.

Analizand rezultatele, se pare ca experientele timpurii de lipsa a hranei din casa sunt asociate cu performante scazute in perioada gradinitei. Cu cat copilul este mai mic cand familia se lupta cu lipsurile, cu atat va fi mai puternic efectul asupra performantei lor cand vor incepe scoala.

Autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca este posibil ca dezvoltarea copiilor sa fi fost afectata si de faptul ca parintii insisi au suferit de foame si alte lipsuri financiare. Astfel, chiar daca cei mici au primit o alimentatie adecvata, stresul parintilor, manifestat prin atitudini mai dure si mai iritabile, ar fi putut afecta dezvoltarea cognitiva si social emotionala a copiilor.

*Sursa foto: Pexels.com

Sursa: KQED. org

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu