characters characters

Frica de examene – sfaturi ale specialistilor Intuitext in educatie

16 iunie 2017    |   482 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

frica de examene
Cum sezonul examenelor scolare va continua saptamana viitoare cu Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a, a revenit in discutie problema stresului resimtit de elevi in fata marilor testari scolare. In acest context, specialistii Intuitext in educatie ofera o serie de sfaturi pentru a reduce aceasta anxietate si a creste sansele obtinerii unor rezultate multumitoare.

Cand vine vorba de examene, nivelul de stres poate creste in asemenea masura incat elevii nu isi mai pot aminti foarte bine ce au invatat. Pot aparea atacuri de panica, ganduri irationale legate de consecintele evaluarii, sentimentul de vinovatie, oboseala, iritabilitate, palpitatii sau un apetit scazut. In acest context, specialistii Intuitext in educatie ofera cateva sfaturi pentru a reduce aceasta anxietate si a creste sansele obtinerii unor rezultate multumitoare.

Realizati un orar clar de studiu, cu impartirea egala a materiei. Multi elevi se simt coplesiti de volumul mare de informatii pe care trebuie sa-l asimileze inaintea unui examen important, mai ales daca momentul inceperii pregatirii propriu-zise a fost amanat. Solutia ar putea fi realizarea unui orar, care ii va ajuta pe elevi sa se organizeze si sa aiba o evidenta mai clara a materiei parcurse.

Realizati o harta a subiectelor. Pentru ca de multe ori nu stiu de unde sa inceapa pregatirea pentru examen, elevii au tendinta sa amane acest moment. Exact ca atunci cand ne dorim sa mergem intr-o calatorie, dar nu am ales destinatia, si in acest caz, fara un traseu bine stabilit, progresul educational va fi inexistent. De aceea, specialistii Intuitext in educatie sugereaza ca elevii sa-si creeze o harta a subiectelor pe care le au de invatat, alcatuita din toate capitolele din materia de examen. In plus, aceasta lista poate fi impartita pe sub-capitole si puncte principale, pentru a putea urmari mai usor evolutia.

Incepeti acum pregatirea pentru examen. Desi se simt coplesiti de volumul mare de informatii pe care trebuie sa-l invete, multi elevi amana momentul inceperii pregatirii. Dar cum, de regula, timpul de invatare nu pare niciodata suficient, specialistii Intuitext in educatie ii sfatuiesc pe elevi sa valorifice in chip cat mai eficient timpul pe care il mai au la dispozitie pana la examen.

frica de examene


Perspectiva corecta
. Sigur ca un examen e important si are un impact puternic asupra evolutiei academice a elevilor, insa e necesar ca acestia sa aiba, totusi, o perspectiva corecta asupra lucrurilor. Cat timp pregatirea pentru o anumita testare este facuta din timp, iar elevii sunt implicati in propriul parcurs educational, atunci nu ar exista motive intemeiate pentru ca ei sa-si faca griji, sa devina anxiosi sau sa aiba alte manifestari asemanatoare din punct de vedere emotional.

Cea mai buna metoda de invatare. La un simplu search pe Google putem descoperi nenumarate metode de invatare. De la sublinierea cu diverse culori, la rezumate, repetarea zilnica a materiei sau „tehnica palatului memoriei“, internetul ofera solutii rapide si eficiente. Totusi, specialistii Intuitext in educatie le recomanda elevilor sa testeze aceste metode inainte de examen, astfel incat in perioada de dinaintea acestei testari sa se pregateasca folosind exact acele tehnici care li se potrivesc. Nu exista o metoda unica, eficienta pentru toti elevii, asa ca aflarea celei potrivite fiecaruia dintre elevi este esentiala.

Intuitext (grup SOFTWIN)

Intuitext, compania specializata in educatie din cadrul grupului Softwin, are in portofoliu editura cu acelasi nume, comunitati educationale (www.didactic.ro, www.admitereliceu.ro, www.suntparinte.ro, www.olimpiade.ro, www.viitoriolimpici.ro ), dar si produsele educationale www.scoalaintuitext.ro (dedicat copiilor din clasele I-III) si www.examenultau.ro (pentru copiii din clasele VII-VIII care isi doresc sa se pregateasca eficient atat pentru temele zilnice la Matematica si Limba Romana, cat si pentru Evaluarea Nationala).

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu