characters characters

Folosirea smartphone-ului in prezenta copiilor

28 martie 2017    |   898 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +.

smartphone
De obicei, vorbim despre timpul pe care copiii il petrec in fata calculatorului, telefonului sau tabletei. Dar si adultii, respectiv parintii, pot sa petreaca prea mult timp verificand telefonul sau citindu-si emailurile. Iar acest obicei afecteaza relatia cu propriii copii.

Pediatrii si psihologii au inceput sa studieze comportamentul parintilor cand vine vorba de folosirea smartphone-ului in prezenta copiilor. Una dintre situatiile in care smartphone-ul intervine intre parinte si copil este la masa, cand intreaga familie este la masa, iar parintii pot parea sa fie mai interesati de telefon decat de comunicarea cu propriii copii.

Insa interactiunile fata in fata dintre copii si parinti sunt modalitati esentiale prin care copiii invata limbajul, invata despre propriile emotii si despre cum le pot controla. De asemenea, observandu-si parintii comunicand cu alti oameni, copiii invata cum sa aiba conversatii si cum sa interpreteze expresiile faciale.

Observatiile asupra parintilor si copiilor au aratat ca atunci cand parintii sunt mai interesati de telefoane decat de copii, cei mici sunt mai predispusi la comportamente inadecvate, pentru a atrage atentia parintilor. Iar parintii tind sa reactioneze agresiv la incercarile copiilor de a-i intrerupe din activitatea in care sunt implicati pe telefon.

Catherine Steiner-Adair, psiholog si autoare a cartii  „The Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Age”, explica reactiile iritate ale parintilor in aceasta situatie. Atunci cand parintii scriu un mesaj sau trimit un email de pe telefon, parintele resimte un fel de urgenta sau presiune a timpului, pentru a incheia ceea ce a inceput. De aceea, sunt mult mai iritabili atunci cand sunt intrerupti.

In plus, aceasta atitudine poate avea efecte negative asupra dezvoltarii emotionale a copilului: „Le transmitem copiilor ca ei nu conteaza, ca nu ni se par interesanti, ca nu sunt la fel de fascinanti ca oricine altcineva sau orice altceva care ne face telefonul sa sune si care ne intrerupe timpul pe care l-am putea petrece cu ei.”

Steiner-Adair a itnervievat o mie de copii cu varste intre 4 si 18 ani, in legatura cu felul in care parintii folosesc smartphone-urile sau tabletele in prezenta lor. Multi copii au descris situatii in care au aruncat telefonul parintilor, l-au ascuns sau au incercat sa il distruga.

Deocamdata,  nu sunt cunoscute exact efectele pe termen lung ale acestui comportament al parintilor fata de copiii lor, insa putem presupune ca nu sunt dintre cele mai fericite.

Sursa: NPR.org


*Sursa foto: Pixabay.com


Citeste si:


Ce reguli ar face copiii pentru parinti in privinta folosirii tehnologiei


E o idee buna sa postezi online fotografii cu copilul tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu