characters characters

Festivitatea de decernare a titlului „Scoala Europeana”, editia 2018

24 mai 2018    |   615 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

scoala europeana 2018
Ministerul Educatiei Nationale va premia joi, 24 mai 2018, unitatile de invatamant preuniversitar castigatoare ale celei de-a XV-a editii a Competitiei Nationale „Scoala Europeana". 

Festivitatea de decernare a titlului „Scoala Europeana” celor 61 de „Scoli Europene” se va desfasura in Sala „Nicolae Iorga” a Palatului Parlamentului din Bucuresti, cu incepere de la ora 13:00.

Fiecare unitate de invatamant va primi certificatul „Scoala Europeana - 2018" si un premiu in valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotari. Decizia privind bunurile care vor fi achizitionate apartine conducerii fiecarei unitati de invatamant. MEN va repartiza sumele catre inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, acestea urmand sa le transfere unitatilor de invatamant.

La editia din acest an s-au inscris 112 unitati de invatamant preuniversitar din 29 de judete si din Capitala. Pe primele 5 locuri s-au clasat scoala Gimnaziala „Vasile Parvan” din Barlad/judetul Vaslui (192 puncte), Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului/judetul Suceava (191 puncte), scoala Gimnaziala „M. C. Epureanu” din Barlad/jud Vaslui (189 puncte), scoala Gimnaziala „Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa/judetul Dambovita (182 puncte) si Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iasi (179 puncte). Evaluarea candidaturilor s-a realizat dupa urmatoarele criterii:

1. coerenta activitatilor derulate in cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generala a institutiei scolare

2. integrarea activitatilor derulate in cadrul proiectelor/programelor europene in programul curent al scolii

3. performantele scolare reflectate in rezultatele elevilor la examenele nationale, olimpiade si concursuri scolare

4. asigurarea egalitatii de sanse si facilitarea accesului la educatie

5. continuitate si constanta in derularea de activitati/proiecte/programe europene

6. strategie si modalitati de implementare si evaluare

7. strategie si modalitati de valorizare (diseminare si exploatare a rezultatelor/produselor)

8. dezvoltarea dimensiunii europene a educatiei prin activitatile de cooperare europeana

9. calitatea si coerenta documentelor de candidatura (documentele manageriale pentru perioada 2015-2018, formularul de candidatura si portofoliul ilustrativ).

Reamintim ca aceasta competitie se adreseaza tuturor unitatilor de invatamant preuniversitar care au fost si sunt implicate in programele europene din domeniul educatiei si formarii profesionale si consta in evaluarea calitatii si coerentei managementului scolii, reflectat in documentele manageriale, precum si a impactului pe care activitatile derulate in cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizationale si a ethosului scolii. Certificarea scolilor cu titlul „Scoala Europeana” le confera recunoastere si prestigiu in cadrul comunitatilor educationale, iar eforturile pe care le fac pentru mentinerea titlului obtinut determina un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi si noi proiecte, ceea ce conduce la o imbunatatire a managementului scolar si la dezvoltarea unei culturi organizationale solide.

Activitatile/proiectele/programele luate in considerare pentru aceasta competitie sunt:

a) derulate de scoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European si alte institutii europene: Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Europa-casa noastra (Lider European si EuroQuiz), scoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc;

b) derulate de scoli in parteneriat cu ambasade, universitati si scoli din Uniunea Europeana, companii europene, asociatii profesionale europene, ONG–uri cu scop educational/de formare profesionala care activeaza la nivel european etc.;

c) finantate din fonduri structurale, in care scoala este aplicant sau partener.

Certificatul obtinut are o valabilitate de trei ani, dupa care scoala trebuie sa reintre in concurs pentru reconfirmarea titlului. in acest sens, trebuie sa dezvolte noi proiecte de parteneriat cu alte scoli din UE, iar managementul scolii trebuie sa fie unul coerent si performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educatiei. Din cele 2.023 de unitati de invatamant preuniversitar participante la editiile anterioare (2004 -2017), 775 au primit titlul de „scoala Europeana”.


Competitia pentru obtinerea certificatului „Scoala Europeana” este recunoscuta de institutiile europene ca un exemplu de buna practica la nivel european, prin care autoritatea nationala in domeniu sustine unitatile de invatamant si valorizeaza experientele acestora acumulate in cadrul proiectelor europene de parteneriat intre scoli. Rezultatele complete sunt disponibile pe site-ul MEN in sectiunea dedicata.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu