characters characters

Cum influenteaza facultatea dezvoltarea personalitatii

14 martie 2018    |   1278 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

facultatea influenteaza personalitatea
Educatia superioara poate avea un efect pozitiv semnificativ asupra personalitatii studentilor, arata un studiu recent publicat in Oxford Economic Papers. Efectele sunt vizibile si asupra abilitatilor non-cognitive (care nu au legatura cu inteligenta), precum constiinciozitatea, extraversia si agreabilitatea. Studiul arata ca cel mai mult au de castigat studentii care provin din medii defavorizate din punct de vedere socioeconomic.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Personalitatea, mai importanta decat inteligenta pentru succesul academic

Universitatea Politehnica Bucuresti: cea mai buna din Romania, potrivit clasamentelor mondiale


Trecerea de la adolescenta la maturitate este in general orientata catre o serie de schimbari in personalitate: cresc nivelurile de agreabilitate, constinciozitate si stabilitate emotionala si scad nivelurile de deschidere (interes) fata de experiente noi si nivelul de extraversie.


Universitatea poate influenta aceasta schimbare, expunand adolescentii la noi grupuri sociale si la noi activitati extracurriculare precum sportul, artele sau implicarea civica.


Autorii studiului s-au orientat catre cinci trasaturi de personalitate: deschiderea fata de experiente, constiinciozitate, extraversie, agreabilitate si nevrotism sau instabilitate emotionala, considerate concepte eficiente in descrierea diferentelor dintre oameni. Unele dintre aceste trasaturi sunt importante la locul de munca, precum extraversia sau deschiderea fata de noi experiente, in timp ce altele sunt importante pentru relatiile sociale si starea de bine personala, precum agreabilitatea, care este asociata cu altruismul si acordarea de ajutor.

 Cercetatorii au urmarit 575 adolescenti incepand cu perioada dinaintea admiterii la facultate si continuand 8 ani apoi, comparand trasaturile lor de personalitate la diferite momente. Rezultatele au aratat ca fiecare an petrecut la universitate este asociat cu cresterea extraversiei si agreabilitatii, pentru studentii din medii defavorizate socioeconomic.


„Facultatea ofera adolescentilor un mediu nou social si de invatare, asa ca nu este surprinzator ca aceasta experienta poate avea efecte asupra personalitatii studentilor. Este o veste buna faptul ca universitatile nu ii invata pe studenti doar abilitati legate de domeniul de studiu, ci reusesc sa le formeze abilitati sociale importante pentru angajatori si pentru societate.” concluzioneaza autorii.


Cum poti folosi aceste informatii?

  • Asigura-te ca adolescentul tau alege o facultate in care va fi expus la experiente sociale diverse si ca va putea sa beneficieze de pe urma lor.
  • Pregateste-l pe copilul tau pentru schimbarile cu care se va confrunta o data cu inceperea facultatii, astfel incat acestea sa nu ii perturbe echilibrul emotional.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu