characters characters

Efortul mintal este contagios

13 august 2018    |   2412 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

efortul mintal este contagios
Cum ii convingem pe copii sa depuna un pic mai mult efort? Ce impact are persoana care se afla in preajma copilului atunci cand munceste? Cat de mult se influenteaza copiii unii pe altii in privinta invatarii?

O echipa de cercetatori au incercat sa raspunda la aceste intrebari intr-un studiu realizat pe 38 de studenti care se jucau in pereche, pe calculator. Uneori aparea cate o sarcina pe ecranul unui singur computer, in timp ce alteori pe ecranul ambelor computere. Uneori elevii vedeau ce poate face coechipierul, alteori nu. Cercetatorii au manipulat jocul astfel incat o pereche avea o sarcina mai dificila, in timp ce altii, mai usoara. Concluziile studiului arata ca participantii la studiu au fost tentati sa lucreze mai mult si sa depuna mai mult efort atunci cand persoana de langa ei depune mai mult efort. Acest efect este prezent chiar si atunci cand studentii au avut sarcini diferite de rezolvat sau nu au putut sa vada care este sarcina pe care o are de rezolvat celalalt coleg.

Citeste si alte materiale despre invatare:

Autocontrolul, factor esential pentru succesul scolar


Cum poate fi captata cu adevarat atentia copiilor la clasa


Aceste rezultate se datoreaza unui fenomen des intalnit, in care oamenii tind sa adopte comportamentele celor aflati in preajma lor. Alte studii au aratat ca oamenii tind sa depuna mai mult effort atunci cand sunt observati.

Pe de alta parte insa, efortul scade atunci cand vine vorba de proiecte realizate in echipa, cand apare tendinta individuala de a lasa colegii sa munceasca mai mult.

Aceste rezultate au implicatii pentru activitatea la clasa si pentru alegerea colegilor de banca. „Simplul fapt de a realiza o sarcina langa o alta persoana care depune efort in ceea ce face, te va influenta sa faci la fel”, concluzioneaza specialistii.

Ai observat vreodata acest efect la tine insuti sau la copilul tau? Ati fost vreodata inspirati de alte persoane sa depuneti mai mult efort in ceea ce faceti?

Sursa: Digest.BPS.org.uk


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu