characters characters

Efectele televizorului asupra copiilor

14 februarie 2018    |   1475 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

efectele televizorului asupra copiilor
Ti se pare ca un copil de doi ani nu ar trebui lasat prea mult timp la televizor? Intuitia ta este confirmata de cercetari realizate de-a lungul a 13 ani in Canada. Prea mult timp petrecut la televizor este asociat in adolescenta cu obiceiuri alimentare nesanatoase si cu rezultate scazute la scoala.

Studiul a fost realizat analizand aproape 2000 de copii nascuti intre 1997 si 1998. Cand acestia au implinit doi ani, parintii lor au completat chestionare despre cat de mult se uita cei mici la televizor in fiecare zi. Apoi, la varsta de 13 ani, adolescentii au completat chestionare despre obiceiurile lor alimentare si comportamentele la scoala.

Citeste si alte materiale despre efectul televizorului asupra copiilor:

Televizorul lasat aprins pe fundal afecteaza atentia copiilor


Cat timp ar trebui copiii sa petreaca in fata televizorului


Deoarece uitatul la televizor este o activitate sedentara, atat din punct de vedere mintal, cat si fizic, copiii de varste mici isi pot forma pe termen lung o preferinta pentru activitati sedentare de relaxare.

Rezultatele studiului au aratat ca fiecare ora in plus petrecuta in fata televizorului a crescut cu 8% riscul de a dezvolta obiceiuri alimentare nesanatoase la 13 ani. Copiii lasati mult timp in fata televizorului la varsta de 2 ani au declarat ca obisnuiesc sa consume mai multi cartofi prajiti, produse din carne procesata, paine alba, bauturi carbogazoase dulci sau cu arome artificiale, bauturi energizante, gustari sarate sau dulci si deserturi.  De asemenea, acesti copii tind sa nu ia micul dejun in zilele cu scoala si sa petreaca mai mult timp in fata ecranului. Fiecare ora in plus petrecuta la televizor in copilarie a fost asociata cu o crestere de 10% a indicelui de masa corporala si cu mai putine eforturi depuse la scoala, scazand astfel performanta si motivatia scolara.

Studiile de acest fel arata ca stilul de viata prea comod se formeaza din primii ani de viata si poate persista de-a lungul timpului. De asemenea, o viata lipsita de efort predispune la riscuri de sanatate, legate de obezitate si probleme cardiovasculare.

Deoarece autorii studiului au avut la dispozitie informatii complexe despre fiecare copil si fiecare familie, au putut sa elimine alti factori sociali sau psihologici care ar fi putut sa explice rezultatele obtinute.

Cercetatorii arata ca in primii ani de viata, parintii aleg sa foloseasca timpul pe care copiii il petrec in fata ecranului ca o recompensa sau ca pe o distractie. Astfel, copiilor li se ofera o activitate sedentara in loc sa li se ofere ocazia de a-si forma autocontrolul. Cand parintii distrag atentia copiilor in momentele in care cei mici ar trebui sa faca un efort pentru a-si controla propriul comportament, ii invata pe termen lung sa incerce sa isi distraga atentia in situatiile in care trebuie sa depuna efort cognitiv (ca de exemplu, la scoala). Cu alte cuvinte, copiii vor evita situatiile dificile, in loc sa se confrunte cu acestea, daca sunt incurajati sa se uite la televizor in loc sa isi controleze comportamentul.

Cand copiii sunt incurajati sa isi distraga atentia prin activitati sedentare precum uitatul la televizor, isi vor forma obiceuiri sedentare, care influenteaza negativ implicarea in activitatea scolara si perseverenta lor in invatare.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu