characters characters

Educatia timpurie si dezvoltarea copiilor

De ce conteaza un an de educatie timpurie pentru copiii din familii sarace

28 februarie 2017    |   1106 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

educatia timpurie si dezvoltarea copiilor
Cat de mult conteaza un an de educatie timpurie pentru evolutia intelectuala si sociala a copilului? Se pare ca este esential, mai ales pentru copiii care provin din familii cu probleme financiare, potrivit unui studiu realizat recent in SUA.

Copiii care incep devreme educatia formala sunt mult mai pregatiti atunci cand intra in clasele primare, decat cei care nu au parte de aceasta educatie. Prescolarii din familiile cu situatii financiare mai precare integrati intr-un centru de educatie timpurie se descurca mai bine atat in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului, cat si a abilitatilor sociale, dupa doar un an de frecventare, spre deosebire de copiii care nu au parte de aceasta educatie timpurie.

Studiul a fost realizat de mai multe universitati din SUA, cu 239 de copii cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 19 luni. Jumatate dintre copii au participat la un programul de educatie timpurie Educare, care are scopul de a reduce diferentele dintre rezultatele scolare ale copiilor proveniti din familii dezavantajate si rezultatele copiilor proveniti din familii cu statut socio-economic ridicat. Apoi, copiii care au participat la programul de educatie timpurie si copiii care nu au participat la acest program au fost comparati in privinta limbajului, abilitatilor sociale si interactiunii pe care le au cu ingrijitorii lor (parinti, bunici sau bone).

„Programul a avut un efect pozitiv nu doar asupra dezvoltarii unor abilitati ale copiilor, ci si asupra relatiilor parinte-copil care au avut o calitate mult mai buna. Copiii din acest program si-au dezvoltat abilitatile de limbaj, au avut mai putine probleme de comportament si interactiuni pozitive atat cu parintii lor, cat si cu ceilalti copii.”, sustin cercetatorii.

Diferentele dintre copiii provenind din familiile dezavantajate financiar si copiii din familii cu situatie financiara buna au fost demonstrate constant de mai multe studii de-a lungul anilor. Interventiile educationale timpurii, cat mai devreme in educatia copiilor s-au dovedit a fi eficiente in prevenirea acestor diferente. Asadar, parintii cu probleme financiare care doresc sa isi ajute copiii sa se dezvolte intelectual si social, pot lua in considerare inscrierea celor mici la crese si gradinite, de la cele mai mici varste.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/brianhart/7831064988/


Citeste si:

Motivele pentru care copilul nu mai vrea la gradinita


De ce este bine sa il duci pe copil la gradinita de la 3 ani

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu