characters characters

Educatia sexuala in scoli in alte tari

07 august 2018    |   1909 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

educatia sexuala in scoli in alte tari
Educatia sexuala ramane un subiect controversat in tara noastra, in mare parte din cauza miturilor care o inconjoara.

Cum au abordat alte tari educatia sexuala in scoli? Iata doua exemple, de pe doua continente diferite.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Ghidul educatiei sexuale 

Dezvoltarea psihosexuala a copiilor 


In multe tari din lume, exista temeri despre faptul ca educatia sexuala in scoli va duce la cresterea activitatii sexuale in randul adolescentilor si la numarul sarcinilor nedorite. Studiile arata insa contrariul. Adolescentii nu devin mai activi sexual in urma orelor de educatie sexuala. In ciuda faptului ca s-a demonstrat ca eduatia sexuala protejeaza sanatatea adolescentilor, aceste frici sunt cu greu inlaturate din mintea parintilor.

Exista doua abordari ale educatiei sexuale: educatia sexuala comprehensiva si educatia sexuala bazata pe incurajarea abstinentei. Educatia sexuala comprehensiva inseamna oferirea de informatii corecte din punct de vedere medical, potrivite varstei copiilor, pe o varietate de teme legate de sexualitate, incluzand dezvoltarea fizica si emotionala, relatiile romantice, abstinenta, contraceptia si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala. Pe de alta parte, educatia sexuala bazata doar pe abstinenta, in cele mai bune cazuri, ii invata pe copii aceleasi informatii importante, lasand deoparte informatiile despre contraceptie. Insa educatia sexuala bazata pe abstinenta nu este la fel de eficienta ca cea xomprehensiva, dupa cum arata studiile, iar organizatiile de sanatate din intreaga lume tind sa o respinga.

Educatia sexuala comprehensiva se pare ca este eficienta in a intarzia primul contact sexual si de a creste folosirea metodelor de contraceptie si reduce in acelasi timp sarcinile nedorite in randul adolescentilor si infectiile datorate actelor sexuale neprotejate.

In America de exemplu, Mississippi este statul in care exista cea mai ridicata rata a sarcinilor nedorite, iar in Nigeria, tara din Africa, o patrime din fetele de 19 ani raman insarcinate. Ambele state sunt conservatoare si religioase, iar implementarea unui program de educatie sexuala in scoli a fost un proces dificil.

Atat in Mississippi, cat si in Nigeria, educatia sexuala a scos la iveala trei lucruri importante, care pot inspira organizatiile educationale cu activitate in acest domeniu:

  • Pentru a face educatie sexuala este necesara interventia organizatiilor locale si implicarea comunitatii. Pentru a demonstra nevoia unui program national de educatie sexuala, mai multe organizatii au fost implicate: Women’s Foundation of Mississippi a realizat un studiu care a aratat costurile sarcinilor adolescentelor asupra bugetului national, The Center for Mississippi Health Policy a realizat un sondaj in randul parintilor, aratand ca acestia considera ca un program de educatie sexuala este necesar, iar o alta organizatie, Mississippi First, a format cadre didactice pentru a oferi cursuri de educatie sexuala. In Nigeria, o similara desfasurare de forte a avut loc: o coalitie formata din ONG-uri, asociatii si organizatii guvernamentale au pus la punct ghidul care a stat la baza curriculum-ului national privind educatia sexuala.
  • Educatia sexuala trebuie prezentata (asa cum si este de fapt) ca o solutie la problemele sociale: reducerea sarcinilor nedorite, intarzierea primului contact sexual, reducerea frecventei bolilor cu transmitere sexuala. In Mississippi, problema sociala rezolvata prin educatia sexuala a fost reducerea costurilor pe care sarcinile adolescentelor le aveau asupra bugetului statului. Studiile au aratat ca pentru anul 1990, 115 milioane de dolari au fost cheltuiti pentru ingrijirea medicala a adolescentelor insarcinate, seviciile de plasamant si adoptie si alte servicii sociale. In Nigeria, 5% din populatia adulta era purtatoare de virusul HIV.
  • Compromisul este necesar si trebuie vazut ca o strategie pe care sa o foloseasca atat parintii, cat si cadrele didactice. In ambele cazuri, continutul programelor de educatie sexuala a fost modificat astfel incat temerile parintilor sau ale cadrelor didactice sa fie linistite: au fost eliminate sectiuni controversate, anumite imagini, cuvinte si expresii au fost inlocuite.

Asemenea studii de caz arata ca educatia sexuala poate fi implementata chiar si in tari extrem de conservatoare, daca exista disponibilitate pentru dialog si compromis. Beneficiile educatiei sexuale pentru sanatatea adolescentilor sunt sprijinite de studii realizate de-a lungul timpului in mai multe zone ale lumii. Poti rasfoi astfel de studii aici.

In Romania, educatia sexuala este disciplina optionala in scoli, din 2004, insa doar 7% dintre elevii romani au participat la acest curs. Tara noastra continua sa fie statul din UE cu cel mai mare numar de adolescente care devin mame. In acest an, proiectul de lege care interzicea orele de educatie sexuala in scoli fara acordul parintilor a fost adoptat de Senat, dar respins de Camera Deputatilor. Educatia sexuala si pentru sanatate este obligatorie in 20 dintre cele 28 de state membre UE.

Tu ai vrea ca programele de educatie sexuala sa fie obligatorii in scolile din Romania?

Sursa: TheConversation.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu