characters characters

Drepturile copilului

26 mai 2015    |   1487 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

fetita pe iarba
Ziua Copilului si drepturile copiilor merg mana in mana, pentru ca un copil fericit este un copil ale carui drepturi sunt respectate. Iata ce este bine sa stii tu si sa il inveti pe copil despre drepturile sale.

In anul 1989, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Conventia asupra Drepturilor Copilului, in care sunt prezentate drepturile si principiile de dezvoltare normala de care orice copil poate sa beneficieze. Indiferent unde s-ar afla, in familie, pe strada, la scoala, cu prietenii, copiii au drepturi, iar nerespectarea lor poate atrage cu sine penalitati.

Primul articol al Conventiei asupra Drepturilor Copilului stabileste ca “prin copil se intelege orice fiinta umana cu varsta sub 18 ani”, cu exceptia cazurilor in care legea stabileste varsta majoratului sub aceasta varsta.

Principalii responsabili de cresterea si dezvoltarea copilului sunt parintii sau reprezentantii legali ai acestuia.

Poti vedea intregul text al conventiei aici.

Drepturile copiilor sunt respectate indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica sau alta opinie, de nationalitate, apartenenta etnica sau origine sociala, de situatia materiala, incapacitatea fizica, de statutul la nastere sau de statutul dobandit al copilului ori al parintilor sau reprezentantilor legali ai acestuia. Statul are obligatia sa apere copilul de discriminare de orice fel.

Identitatea

Copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii sale, avand dreptul la un nume, la cetatenie si la cunoasterea parintilor sai, in masura in care este posibil.

Copilul cu handicap are dreptul la ingrijire speciala, adaptata nevoilor, iar cel ce apartine unei minoritati etnice, religioase sau lingvistice, are dreptul de a si le exprima public.

Mediul social

Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.

Copilul care a fost separat de parinti are dreptul de a mentine relatii personale si contacte cu ambii parinti, cu exceptia situatiilor care contravin intereselor copilului.

Copilul ai carui parinti locuiesc in tari diferite are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu acestia.

Copilul are dreptul la odihna si vacanta.

Educatia

Copilul are dreptul la o educatie care sa ii permita dezvoltarea, fara conditii discriminatorii, iar statul are obligatia de a asigura accesul copiilor la invatamantul obligatoriu si gratuit. Dreptul la educatie include si dreptul la orientare si consiliere profesionala, precum si masuri de disciplina scolara care sa nu lezeze demnitatea copilului (/abuz-emotional-la-scoala).

Sanatatea

Toti copiii au dreptul la viata. Statul “face tot ce ii sta in putinta pentru a asigura supravietuire si dezvoltarea copilului.”Copilul are dreptul de a beneficia de servicii medicale si recuperare medicala.

Traiul

Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care sa ii permita o dezvoltare armonioasa.

Copilul are dreptul de a beneficia de asistenta si asigurari sociale.

Integritatea

Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la munca ce prezinta riscuri sau care sa ii dauneze fizic-psihic-mental-moral.

Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva folosirii ilicite de stupefiante si substante psihotrope, la protectie impotriva oricarei forme de exploatare, la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale private. Copilul are dreptul de a fi protejat imptriva oricaror forme de violenta sau abuz fizic sau psihologic, de abandon sau neglijenta, de rele tratamente sau de exploatare, inclusiv de abuz sexual.

Viata privata

Copilul are dreptul sa fie protejat de orice imixtiune in viata sa privata

Libertatea de gandire si de expresie

Copilul are dreptul la libera exprimare, libertate de gandire, constiinta si religie. Copilul are dreptul de a fi ascultat in orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste, in functie de legislatia nationala. Dreptul la libertatea de exprimare inseamna ca orice copil poate cauta, primi si difuza informatii si idei de orice natura, indiferent de frontiere, prin orice mijloace (scris, oral etc.) Libertatea de exprimare este ingradita doar de respectarea drepturilor sau reputatiei altora sau protejarea securitatii nationale, a ordinii publice sau a sanatatii publice.

Din pacate, in Romania inca nu sunt respectate sau recunoscute toate drepturile copiilor. De exemplu, copiii institutionalizati reprezinta o categorie de copii ale caror drepturi nu sunt inca respectate, conform campaniei “Lagarele de langa tine”.

Depinde insa de fiecare dintre noi, parinti, cadre didactice si adulti implicati in ingrijirea copiilor ca acest lucru sa se schimbe. Iar unul din lucurile pe care le putem face este sa crestem copii care isi cunosc drepturile si care pot lupta pentru respectarea lor:).


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/zaneandrewmulligan/5611807574/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu