characters characters

Dezvoltarea bebelusului – lucruri surprinzatoare

23 octombrie 2017    |   684 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

dezvoltarea bebelusului
Teoriile despre dezvoltarea copiilor in primii ani de viata sunt in permanenta completate sau modificate, schimband felul in care intelegem capacitatile si abilitatile copiilor nostri. Este important sa aflam cat mai multe detalii despre dezvoltarea copiilor, pentru a sti ce asteptari sa avem de la ei.

Dezvoltarea emotionala

Teoria de pana acum: E important sa vorbesti cu copilul in primele luni de viata.

Descoperirea actuala: Nu e atat de important ce ii spui copilului, ci cum anume ii spui.

In primele luni de viata raspunsul emotional oferit copilului de parinte este esential. Un studiu recent realizat pe copii intre 5 saptamani de viata si 3 luni arata ca micutii isi dau seama cand mamele lor reactioneaza sensibil la emotiile copiilor si cand acestea sunt mai putin comunicative. Cand mamele nu reactioneaza la incercarile copiilor de a le atrage atentia,copiii devin si ei mai rezervati in comunicare. „Fii pe aceeasi lungime de unda cu emotiile copilului tau. Daca cel mic zambeste, zambeste-i si tu. Daca plange, arata-i intelegere si consoleaza-l. Atunci cand copiii pot prezice raspunsul parintilor, se vor simti cu mult mai in siguranta”, spun specialistii.

Gandire complexa

Teoria de pana acum: Copiii nu vor dezvolta o gandire complexa pana la 3-4 ani

Descoperirea actuala: Copiii pot incepe sa inteleaga lucruri complexe de la varsta de 3 luni

In experimente in care copiii observa serii de obiecte aseamantoare intrerupte de un obiect cu o caracteristica diferita (de exemplu, trei masini si un avion), s-a descoperit ca cei mici observa aceste diferente si le acorda o atentie sporita.

Intr-un studiu in care copiilor de 3 luni li s-au aratat numai imagini cu pisici si apoi o imagine cu caini, cei mici au reusit sa diferentieze animalele, uitandu-se mult mai atent si mai indelungat la imaginile cu caini. Alte studii au aratat ca la 6 luni copiii reactioneaza la alte feluri de diferente si discrepante. Desigur, pentru o gandire complexa, este necesara dezvoltarea limbajului si a altor capacitati cognitive, care nu sunt inca formate in primele luni de viata. Insa studiile de acest fel arata ca un bebelus este extrem de atent si de perceptiv la mediul din jur si tinde sa observe tipare si secvente de actiuni si obiecte. Acestea, alaturi de explorarea fizica a mediului, vor sta la baza dezvoltarii gandirii lui. De aceea, in primele luni de viata ale copilului, poti sa ii atragi atentia la siruri de obiecte asemanatoare, sa sortezi tu cuburile in functie de culoare sau sa le aranjezi in functie de dimensiune, astfel incat copilul sa le observe.

Diferentele de gen

Teoria de pana acum: Baietii si fetele seamana la nastere, dar diferentele apar pe masura ce cresc

Descoperirea actuala: Cu toate ca mediul social conteaza foarte mult, exista diferente intre fete si baieti inca din momentul nasterii

Cercetarile realizate de-a lungul timpului arata ca baietii de 6 si 8 luni sunt interesati de interactiuni de grup, in timp ce fetele prefera interactiuni de 1 la 1. Aceasta preferinta este mentinuta in mare parte si la maturitate. In studii in care s-au folosit filmulete cu o singura papusa sau cu mai multe papusi, s-a aratat ca fetele tind sa priveasca mai mult filmuletele cu o papusa, decat baietii care acorda mai multa atentie aolo unde sunt mai multe papusi. In plus, inca de la nastere, atat fetele, cat si baietii se angajeaza in mod similar in contacte vizuale cu adultii, insa de la 4 luni, fetele par sa isi mareasca contactul vizual, in timp ce la baieti aceasta crestere este mai lenta. Ce inseamna asta? Ca fetita ta s-ar putea sa nu fie prea incantata sa se joace cu mai multi copii in acelasi timp, in timp ce baietii s-ar putea sa nu aiba nicio problema in a face asta. Desigur, aceste concluzii nu se aplica fara exceptie copiilor, asa ca este mai important sa observi cu atentie personalitatea copilului tau si sa te adaptezi acesteia.

Recunoasterea vocilor

Teoria de pana acum: Bebelusii sunt capabili sa recunoasca doar vocile membrilor de familie

Descoperirea actuala: La 3 luni, copilul poate face asocieri corecte in persoane noi si vocile acestora.

Intr-un experiment, copiii de 3 luni au fost invatati sa asocieze voci si figuri noi. Dupa ce copiii ascultau o voce timp de 90 de secunde, isi puteau da seama daca vocea respectiva apartine sau nu feței cu care a fost asociata.

Inca din primul an de viata, copiii sunt mai motivati si mai capabili sa inteleaga lumea in care traiesc decat am putea crede. Tinand minte acest lucru, parintii pot sa stimuleze dezvoltarea celor mici si sa se bucure mai mult de aceasta perioada din viata celor mici.

*Sursa foto: Pixabay.com


Sursa: Parenting.com


Citeste si:

Perioadele vulnerabile pentru dezvoltarea creierului copilului tau

Iubirea parintilor ajuta creierul copilului sa se dezvolte

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu