characters characters

De ce nu asculta copiii

15 iunie 2018    |   2066 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

de ce nu asculta copiii
Copilaria si parentingul s-au schimbat radical in ultimii ani. Aceasta este punctul de pornire al lui Katherine Reynods Lewis, in cartea sa The Good News About Bad Behavior „(Vestile bune despre comportamentul gresit”).

„Avem de-a face cu o criza a autocontrolului. Iar prin asta ne referim la parintii si profesorii care se zbat zi de zi sa faca fata comportamentelor dificile ale copiilor cu care interactioneaza/lucreaza.”, spune autoarea.

Citeste si alte materiale despre dezvoltarea autocontrolului la copii:

Cum dezvolti autocontrolul copilului

Autocontrolul, factor esential al succesului in viata

Mama a trei copii, educator si jurnalist, considera ca exista trei factori care au dus in timp la problemele de comportament si de natura emotionala a copiilor de azi:

1. Felul in care copiii se joaca s-a schimbat foarte mult.

Generatiile trecute de copii se jucau liber, aveau ocazia sa isi rezolve singuri disputele si erau motivati sa faca asta pentru a-si putea continua joaca. Isi planificau timpul si isi gestionau jocurile. Aveau autonomie, ceea ce le hranea stima de sine si le intarea sanatatea psihica. Astazi insa, copiii nu mai fac aproape nimic fara supravegherea parintilor. Nu isi mai asuma riscuri, nu stiu sa isi gestioneze timpul, iar acestea sunt abilitati emotionale importante pentru copii. Mai apoi, copiii au nevoie sa isi dezvolte toleranta impotriva anxietatii, iar cea mai buna cale este de a-si asuma riscuri minore, de a avea esecuri, caeri si de a descoperi ca sunt capabili sa supravietuiasca situatiei de a fi raniti.

2. Accesul la tehnologie si la social media a schimbat felul in care copiii interactioneaza si isi petrec timpul liber.

3. Copiii nu mai sunt responsabilizati cu munca precum sarcinile casnice, care le pot da sentimentul ca au contribuit la binele unui grup sau unei comunitati. In plus, includerea copiilor in treburile casnice sau in activitati de voluntariat intr-o comunitate le creste increderea in sine si ii invata diverse abilitati care le vor fi utile cand vor fi independenti.

A fi un elev de nota 10 sau cel mai bun sportiv din scoala sunt scopuri frumoase, insa destul de egocentrice. Cand copiii au doar astfel de preocupari, pierd ocazia de a simti ca au contribuit la binele altor oameni, de a fi ajutat sau de a fi influentat pozitiv viata altora.

Lewis mai spune ca parintii ar trebui sa evite lupta pentru putere si sa caute sa castige cooperarea din partea copiilor. „ E important sa stim cu totii ca strategiile si instrumentele pe care le foloseau parintii si bunicii nostri nu sunt neaparat gresite acum, ci ele nu mai functioneaza in cazul copiilor moderni. Daca ne dorim ca cei mici sa devina autodisciplinati, acest lucru nu se va intampla niciodata daca vom incerca sa ii controlam. Atunci cand raspundem copiilor in loc sa reactionam, vom obtine rezultatele pe care ni le dorim. Putem sa ii lasam din cand in cand pe copii, sa se zbata. Ii putem lasa sa esueze. In realitate, acesta este procesul copilariei, cand copilul nu se comporta adecvat. Nu este un semn ca am gresit ca parinti. E ceva normal, ce face parte din copilarie”, adauga autoarea.

Sursa: NPR.org


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu