characters characters

De ce aici copiii sunt motivati sa invete

Interviu cu Cristina Honcioiu, specialist Intuitext in educatie

27 februarie 2017    |   658 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copii cu tableta
Ce ii motiveaza pe copii sa invete? Cum pot dascalii si parintii sa le incurajeze o atitudine pozitiva in raport cu scoala?

Copiii au o curiozitate naturala in ceea ce priveste lumea inconjuratoare, curiozitate care se manifesta inca de la nastere. Fiinta umana, in fiecare stadiu al dezvoltarii sale, are nevoi, interese, mai apoi aspiratii care au un anumit specific. Cunoasterea si respectarea acestora asigura implicarea copilului, a omului in procesul propriei invatari. Copilul este motivat sa invete daca ceea ce invata este legat de realitate, daca este util si il ajuta in viata cotidiana, daca porneste de la ceea ce cunoaste si de la ceea ce corespunde experientei sale.

Invatarea este o experienta personala la care el are nevoie sa participe. El invata daca face, interactioneaza direct, actioneaza practic, aplica, daca analizeaza, apreciaza, observa, extrage concluzii, adica daca este implicat activ mental si, mai ales la varste mici, senzorial si motric. Invatarea eficienta se realizeaza intr-o atmosfera placuta, in care copilul simte ca poate decide, ca are un anumit grad de libertate, in care are voie sa greseasca si in care este sustinut sa corecteze greselile, nu criticat pentru ele sau comparat.

El are nevoie sa fie optim provocat, prin sarcini care sunt putin peste ceea ce poate. Daca sarcinile sunt prea usoare, atunci nu mai este provocat, deja le stie, daca sarcinile sunt prea grele, atunci experimenteaza neputinta si abandonul in fata a ceva ce il depaseste, nu mai experimenteaza posibilitatea succesului, ci certitudinea esecului.

Citeste continuarea articolului aici.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu