characters characters

Cursurile pentru copii Bright – sansa unui viitor mai bun

06 septembrie 2018    |   1312 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.



Despre ideea cursurilor Bright:


Cursuri Copii Bright
reprezinta o initiativa a psihologului clinician Marius Zamfir, care are peste 14 ani de experienta in psihologia dezvoltarii copilului. Acesta a adus de curand tehnica Sorobanului si in Romania, dupa ce a studiat timp de 5 ani aceasta noua metoda de invatare.


Sorobanul sau abacul chinezesc este o tehnica de calcul si de aritmetica mintala, prin care copiii invata sa calculeze rapid chiar de la varste foarte fragede: copii de 4-5 ani pot invata sa faca calcule cu milioane, cu sute de milioane intr-un timp record. Adesea, acesti copii sunt considerati genii, dar, in realitate, orice copil poate dezvolta aceasta capacitate, prin exercitiu si prin accesarea unor asemenea cursuri.


Scopul principal al Sorobanului nu este doar acela de a invata copilul sa calculeze rapid, ci mai ales de a dezvolta anumite functii neuropsihologice, care il vor pregati pentru viata.


Cum functioneaza Cursurile Bright:


Creierul uman are doua emisfere cerebrale. in viata de zi cu zi si indeosebi in activitatea de invatare, majoritatea oamenilor folosesc mai mult emisfera stanga, pentru ca sistemul actual de invatamant utilizeaza metode ce stimuleaza dezvoltarea acesteia. Exercitiile de aritmetica mentala japoneza pun la lucru insa si emisfera dreapta, stimuland folosirea creierului ca intreg. 


Specialistii in domeniu considera ca exercitiile de Aritmetica Mentala permit copiilor sa efectueze calcule matematice mai rapid decat un calculator si sa-si dezvolte emisfera cerebrala dreapta, responsabila cu imaginatia, cu intuitia si cu procesarea emotiilor. Sesiunile gandite si organizate de catre psihologul Marius Zamfir cuprind 3 cursuri: de Aritmetica Mentala, de Inteligenta Memoriei si de Fotocitire. Dintre acestea, cursul de Aritmetica Mentala este esential, pentru ca pe baza lui se dezvolta si celelalte 2 abilitati, de “fast memory”, respectiv de fotocitire.


Cursul Bright- Aritmetica Mentala:

Acest curs maximizeaza potentialul fiecarui copil si are la baza Sorobanul. Cursantii invata nu doar sa socoteasca rapid (lucrul cu abacul japonez reprezentand doar 30% din curs), ci si de a imbunatati viteza de procesare a informatiilor, atentia distributiva si toate tehnicile de memorare si de fotocitire. Aritmetica Mentala ajuta la procesarea vizospatiala si vizomotorie si dezvolta gandirea copiilor. Astfel, ei isi vor eficientiza timpul de efectuare a temelor, putand realiza lectii de 2 ore in doar 20 minute. Mai mult, nu vor mai asocia scoala cu o corvoada, pentru ca vor imbina utilul cu placutul, prin jocul cu Sorobanul si prin toate tehnicile specifice acestui curs.

Cursul Bright- Inteligenta Memoriei:

Acest curs vine in completarea Aritmeticii Mentale (putandu-se efectua in paralel sau separat) si foloseste tehnici specifice de imbunatatire a memoriei. Memoria este cel mai important element al functionalitatii unei persoane. Inteligenta Memoriei se bazeaza pe sinestezie, adica pe memorare prin folosirea cat mai multor simturi (vaz, auz, miros, gust, simtul tactil etc).  Sinestezia este interconectata cu imaginatia si cu viteza de procesare a informatiei, toate acestea ajutand copiii sa retina mult mai multa informatie si mult mai rapid. “Daca reusesc sa memoreze prin minimum 3 cai senzoriale, probabilitatea de a uita este aproape spre zero”, conchide Marius Zamfir.


Cursul Bright- Fotocitire:

Acest curs se bazeaza pe un paradox: cu cat citim mai repede, cu atat memoram mai mult. Toti avem capacitatea de a citi fotografic, insa in timpul vietii suntem invatati sa citim gresit, prin laringe, ale carui vibratii blocheaza viteza de procesare a informatiei de catre creier.

In medie, o persoana citeste intre 150 si 300 cuvinte pe minut. Cu cateva trucuri (extinderea unghiului vizual, urmarirea textului cu degetul, abtinerea de la recitarea mentala a textului etc.) se poate dubla viteza de citire si capacitatea de extragere a informatiilor dintr-un text. Odata ce creste viteza de citire la cateva mii de cuvinte de minut, capacitatea de retinere in detaliu a informatiei creste de la 70% pana la 98% din ceea ce citim, fata de citirea normala, sunt memorate intre 5 si 20% din informatii. Tehnicile de citire rapida elimina “vocea interioara” si trimit impulsul nervos, de la ochi, direct la creier.

Detalii organizatorice Cursuri Copii Bright:

Cursurile se adreseaza participantilor intre 6-16 ani, care vor sa isi dezvolte functionalitatea si sa-si maximizeze abilitatile personale si reprezinta un sistem eficient de educatie alternativa. Ele sunt structurate pe module si pe nivele, un modul durand o luna de zile si cuprinzand 4 sedinte a cate o ora. Cursurile se desfasoara in zonele de studiu ale copiilor (gradinite, scoli, afterschool-uri), echipa de formatori deplasandu-se in locatie.

Nivelul incepator cuprinde 7 module, iar nivelul Mediu numara 14 module. Nivelurile Avansat, respectiv Expert contin cate 21 module. La fiecare 6 module, cursantii au sesiuni de verificare a nivelului de functionalitate, prin aplicarea unor exercitii specifice de masurare a atentiei, a memoriei, a gandirii si a vitezei de procesare. Rezultatele evaluarilor sunt comunicate direct parintilor, cu recomandarile care se impun.

Grupul de lucru este de minimum 10 cursanti, iar costul unei sedinte este de 25 ron/ora/persoana.

Toate materialelele necesare desfasurarii cursurilor sunt incluse in cost, mai putin Sorobanul, in cazul nivelului incepator, al carui pret este de doar 60 ron.

Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand cursantii aplica tehnicile si acasa. „Fara 15- 20 de minute lucrate zilnic acasa nu poti transfera, la nivel mental, vizual, imaginativ acest aparat (Sorobanul) si de fapt, el atunci devine functional si viteza de procesare creste: cand copilul are capacitatea, chiar daca nu mai are aparatul in fata, sa vizualizeze tot timpul cifrele pe el”, este de parere Marius Zamfir.

Beneficii Cursuri Copii Bright:

Aritmetica Mentala Japoneza are multiple beneficii la nivelul celor care o acceseaza. in primul rand, ajuta la efectuarea calculelor aritmetice mai rapid decat un calculator obisnuit. Utilizarea Soroban-ului conduce la dezvoltarea logicii, dar si a imaginatiei, a intuitiei si a capacitatii de a procesa emotiile si informatiile. in plus, asigura o mai buna dexteritate si o mai mare incredere de sine.

Cursurile bazate pe Soroban permit invatarea fara stres si dezvolta atentia, concentrarea, dar si capacitatea de a face mai multe lucruri simultan (de a fi multi-tasking), pregatind cursantii pentru provocarile vietii.

Psihologul Marius Zamfir si echipa sa de traineri doneaza incasarile aferente cursurilor Bright pentru sustinerea campaniei STOP Autism Virtual!, dezvoltata de Asociatia pentru Sanatate Mintala a Copilului.

Asadar, investitia financiara a cursantilor are ca scop atat pregatirea lor pentru viata, cat si combaterea fenomenului de “autism virtual”, intalnit din ce in ce mai des in randul copiilor, dar si al adultilor, odata cu dezvoltarea dispozitivelor comunicationale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu