characters characters

Cum se implica tatii suedezi in cresterea copiilor

21 aprilie 2017    |   873 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +.

tata si bebelus
Suedia este una dintre  tarile cu cele mai bune rezultate in lupta pentru egalitatea de gen atunci cand vine vorba de rolurile de parinti.

In acest sens, tatii pot sa isi ia 3 luni de concediu de crestere a copilului, platite, pentru fiecare copil pe care il au si au posibilitatea de a-si prelungi acest mini-concediu. In aceste luni de concediu, nu este neobisnuit ca tatii sa fie principalii ingrijitori ai copilului.

Cum ii schimba pe barbati implicarea in cresterea copiilor?

Timpul indelungat petrecut alaturi de bebelusi si copii ii face pe tati sa adopte chiar si limbajul specific mamelor: tonul cald, cuvintele rostite lent mai tare, pentru a fi intelese de catre copil, cu vocale prelungite.

Se pare ca paternitatea influenteaza destul de mult si nivelul de hormoni al barbatilor. Un studiu longitudinal din 2011, se arata ca nivelul de testosteron scade cu 34% in prima luna in care barbatii devin tati, iar nivelurile de oxitocina (considerata hormonul responsabil de atasamentul dintre parinti si copii, dar si dintre partenerii de cuplu) se dubleaza din momentul in care partenera a ramas insarcinata si prima luna in care barbatul devine oficial parinte.

Prolactina, hormonul care faciliteaza lactatia la femei, ajunge sa fie de 5 ori mai mare la barbatii care devin tati, decat la cei care nu au copii. Acest lucru e important fiindca un nivel ridicat de prolactina coreleaza cu o mai mare implicare a tatilor in joaca exploratorie a copiilor si o stare mai ridicata de alerta la plansul copiilor. Un nivel ridicat de oxitocina inseamna si mai multa joaca fata in fata cu copilul, mai multe vocalizari si contacte incarcate de afectiune intre tata si copil.

A fi tata se pare ca produce modificari si la nivel cerebral. Un studiu din 2014 in care s-au scanat creierele barbatilor in prima luna de viata a bebelusului lor si apoi dupa 4 luni, arata ca materia cenusie creste in special in zonele responsabile cu recompensa, atasamentul si luarea deciziilor complexe. Aceste modificari au fost observate atat in randul barbatilor din SUA, Canada, cat si Filipine.

Cercetatorii sustin ca pentru barbatii din Suedia, modificarile sunt mult mai puternice din momentul in care devin tati, deoarece implicarea barbatilor in ingrijirea si cresterea copilului este incurajata la nivel social.

Sursa: Aeon.co

*Sursa foto: Pexels.com, Josh Willink

Citeste si:


Nasterea unui copil duce la aparitia anxietatii in randul tatilor

Atitudinea barbatilor fata de rolul de tata influenteaza dezvoltarea copiilor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu