characters characters

Crizele de nervi ale copiilor si reactiile parintilor

04 decembrie 2017    |   2832 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

crizele de nervi ale copiilor si reactiile parintilor
Totii parintii trec prin momentele in care copilul face o criza de furie sau de plans in public. Cat de mult conteaza felul in care reactioneaza parintii in aceste situatii?

Reactiile parintilor la crizele de plans ale copiilor pot influenta capacitatea copilului de a-si gestiona propriile emotii si comportamente, arata un studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii Illinois.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:


Cum faci fata crizei de plans a copilului


Ce este recomandat si ce nu este recomandat sa faci cand copilul este nervos


Insa lucrurile nu sunt atat de simple. Stresul parintilor creste la randul lui atunci cand copiii au o criza de nervi, afectand astfel capacitatea parintelui de a gestiona situatia eficient. Studiul despre care vorbim a analizat reactiile mamelor in fata crizelor de plans ale copiilor. Reactiile mamelor la crizele de plans ale copiilor au fost impartite in doua categorii:

  • Pozitive sau de sprijin: validarea emotiilor copilului, consolarea copilului, explicarea refuzurilor sau cerintelor parintilor si, in unele situatii, distragerea atentiei copilului de la sursa de stres.
  • Negative: ignorarea comportamentului copilului, amenintarile sau pedepsele sau respingerea emotiilor copilului („Nu ai de ce sa plangi!”).

Reactiile negative ale mamelor la crizele de plans ale copiilor ii pot impiedica pe acestia sa invete sa isi gestioneze singuri emotiile in mod eficient.

Scopul studiului a fost formularea unor strategii prin care parintii sa isi poata gestiona propriile lor emotii care apar atunci cand copilul are o criza de nervi, iar constientizarea propriilor emotii in momentele dificile pare a fi cea mai simpla si mai eficienta strategie de acest fel. Studiul a analizat interactiune a  127 prescolari cu mamele lor, intr-o situatie frustranta pentru amandoi (mama trebuia sa completeze un chestionar, in timp ce copilul incerca sa deschida o cutie cu gustare, de care nu avea voie sa se atinga). Autorii au observat ca pentru mamele care au declarat ca in general traiesc un nivel ridicat de stres cand copilul are o criza de furie, reactiile negative fata de copil cresteau dupa ce copilul avea un comportament mai dificil decat in mod obisnuit. Cu alte cuvinte, atunci cand copilul se purta mai agresiv, mamele predispuse la stres reactionau mai negativ la randul lor.

Autorii studiului arata astfel cat de importanta este constientizarea propriului nivel de stres si gestionarea acestuia inainte de a incerca sa il ajutam pe copil, in calitate de parinti. De asemenea, acestia declara ca „Anii prescolaritatii ofera nenumarate ocazii parintilor de a vorbi copiilor despre emotii. Desi acest lucru nu este posibil in timpul crizei de furie a copilului, parintii pot vorbi cu copilul despre emotii, cat mai scurt si mai simplu,  dupa ce criza s-a incheiat.”.

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/120077902@N02/13234990425


Sursa: ScienceDaily.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu