characters characters

Copiii si frigul in alte tari

Expunerea la frig a copiilor – obiceiuri inedite din alte tari

11 ianuarie 2017    |   1081 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copiii si frigul
Pentru a ne convinge inca o data ca totul este relativ, inclusiv atitudinea oamenilor fata de temperaturile scazute, iata povestea unor copii din Siberia care, atunci cand temperatura scade sub zero grade, ies afara in costum de baie, se joaca in zapada si apoi isi toarna o galeata de apa rece pe cap. Toate acestea pentru a le intari imunitatea.

Copiii au intre 3 si 6 ani, iar inainte de a participa la aceasta activitate sunt verificati de catre medicul pediatru. Activitatea este optionala si necesita permisiunea parintilor.

Inainte de a iesi afara, copiii se incalzesc in sauna, iar la final se incalzesc cu ceai cald. Cand temperaturile sunt mai scazute de -25 grade Celsius sau bat vanturi puternice, „dusurile” in zapada nu au loc.

Educatoarea copiilor, Oksana Kabotko, a declarat ca „Acei copii care participa la activitate zilnic se imbolnavesc mai rar si vin regulat la gradinita. Sigur, se pot imbolnavi si ei in timpul iernii, dar le trece mai repede, dupa cateva zile de stat acasa.”. In plus, copiii care fac dusurile in zapada sunt mai optimisti, mai echilibrati si mai bine organizati, adauga educatoarea.

Masura a fost introdusa pentru a intari imunitatea copiilor, pornind de la studii care arata ca expunerea la frig are acest efect.

In alte gradinite, inainte de a iesi in zapada, copiii fac exercitii fizice pentru a se incalzi. Iar acomodarea copiilor incepe din timpul verii, cand temperaturile sunt mai ridicate. In medie, copiii nu petrec mai mult de un minut si jumatate in frig.

Expunerea la frig a copiilor este o practica intalnita si in alte tari in care temperaturile scazute sunt obisnuite. In Suedia sau Norvegia, copiii sunt lasati sa doarma in carucioare afara, la temperaturi de pana la -10 grade Celsius, imbracati bine si in saci de dormit adecvati.

Un proverb suedez explica aceasta atitudine: „Nu exista vreme rea, exista doar haine nepotrivite.”

Desigur ca fiecare familie decide cat de mult il expune pe copil la frig, dar este intotdeauna interesant de descoperit obiceiurile oamenilor din alte tari.

Tu il scoti pe copilul tau la joaca la temperaturi cu minus? :)


*Sursa foto: SiberianTimes.com


Surse:
Mirror.co.uk

SiberianTimes.com

BBC.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu