characters characters

Conflictele dintre parinti si dezvoltarea emotionala a copiilor

Conflictele dintre parinti ii afecteaza pe copii pe termen lung

11 aprilie 2018    |   1814 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

conflictele dintre parinti si dezvoltarea emotionala a copiilor
Faptul ca abuzul emotional sau fizic al parintilor asupra copiilor ii afecteaza pe acestia pe termen lung este o realitate deja dovedita. Insa cum ramane cu copiii care doar asista la neintelegeri si conflicte minore, cotidiene, care apar intre parinti?

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Abuzul emotional intre parinti afecteaza mai puternic dezvoltarea copiilor decat abuzul fizic

Cinci tipuri de cupluri, in functie de atitudinea lor fata de conflicte

Copiii care asista frecvent la conflicte intre parinti devin in timp hipervigilenti, anxiosi si vulnerabili din punct de vedere emotional. Acesti copii percep distorsionat interactiunile neutre dintre oameni si tind sa aiba dificultati in relatiile interpersonale in viata de adult. Aceasta este concluzia unui studiu realizat cu ajutorul a 99 copii cu varsa intre 9 si 11 ani. Acestia au fost impartiti in doua categorii, in functie de frecventa cu care asista la conflictele dintre parinti si de gradul in care considera ca relatia parintilor este amenintata de conflictele dintre ei.

Copiilor li s-au aratat poze ale unor cupluri ce exprimau prin expresiile faciale fericire, furie si stari neutre. Copiii ai caror parinti au avut un nivel scazut de conflicte au identificat corect cele trei stari exprimate in fotografii. Copiii care traiesc zilnic in conflicte, au reusit sa identifice foarte bine fericirea si furia exprimata de adultii din poze, insa nu s-au descurcat la fel de bine si la pozele cu fete neutre, identificandu-le fie ca furie, fie ca fericire.

Explicatia data de cercetatori este ca „perceptia conflictului si a amenintarilor de zi cu zi, ii determina pe copii sa fie foarte vigilenti pentru a observa semne de conflicte si probleme, ceea ce ii determina sa interpreteze chiar si expresiile faciale neutre, drept unele amenintatoare. O alta explicatie ar fi si aceea ca in familiile in care se traiesc frecvent emotii la intensitati puternice, expresiile neutre trec neobservate de copii fiindca acestea nu sunt considerate utile.”.

In plus, studiul a scos in evidenta faptul ca timiditatea joaca un rol important in felul in care copiii identifica emotiile celor din jur. Copiii timizi  participanti la studiu au avut dificultati si mai accentuate in a identifica starile emotionale neutre din fotografii. Astfel, copiii timizi care traiesc in familii conflictuale sunt chiar mai vulnerabili la conflicte decat restul copiilor, iar parintilor li se recomanda sa analizeze bine climatul de acasa mai ales pentru ca acesta influenteaza puternic nivlul de dezvoltare si echilibrul emotional al copilului, cu consecinte pe tot parcursul vietii.

Cum poti folosi aceste informatii:

  • Nu vei putea elimina conflictele in totalitate, insa este important sa arati copilului ca neintelegerile dintre parinti nu inseamna lipsa iubirii dintre acestia.
  • De asemenea, pune accentul pe faptul ca neintelegerile si conflictele pot fi rezolvate intotdeauna.
  • Invata sa comunici nonviolent, mai ales atunci cand nu esti de acord cu partenerul tau de viata.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu