characters characters

Conferinta Internationala ABA 2018: 20-22 Aprilie 2018

19 aprilie 2018    |   1235 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Conferinta Internationala ABAIn perioada 20-22 aprilie, la Bucuresti, ATCA (Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata) si Asociatia Help Autism organizeaza cea de-a saptea editie a Conferintei Internationale ABA (Applied Behavioral Analysis – analiza comportamentala aplicata).

Evenimentul, cel mai mare din Europa de Sud Est, este adresat atat specialistilor in analiza aplicata a comportamentului, cat si persoanelor implicate in recuperarea copiilor cu autism: psihologi, medici, cadre didactice, parinti.  In primele doua zile vor fi abordate subiecte stiintifice, cea de-a treia zi fiind dedicata unor aspecte aplicate cu privire la autism.

La Conferinta Internationala ABA sunt asteptati 500 de participanti in fata carora vor fi abordate 35 de teme de catre 45 de lectori din Romania si tari precum Grecia, Irlanda, Marea Britanie, Italia. 

Desi este un eveniment academic, principiile analizei aplicate a comportamentului sunt valabile si pentru educarea sanatoasa a oricarui copil, nu numai a celor atipici, dar si pentru orice adult, parinte sau nu, care doreste sa traiasca o viata mult mai echilibrata.

Incepand cu aceasta editie ne-am propus sa extindem temele abordate si sa scoatem in evidenta faptul ca analiza comportamentala poate fi aplicata cu succes si in cazul copiilor tipici, in special in invatamant, pentru imbunatatirea abilitatilor acestora de auto-control. Efectul imediat va fi integrarea mult mai rapida in clasa prin adoptarea de comportamente sanatoase. De altfel, in cadrul conferintei sunt multe alte teme care pot fi privite dintr-o perspectiva care poate interesa publicul larg. Printre ele se numara terapia cu roboti sau prin intermediul unor platforme digitale, importanta muzicii in terapie, educatia sexuala la tinerii cu probleme de invatare, impactul copiilor atipici asupra fratilor sau motivele pentru care avem comportamente aversive fata de noi insine”, a declarat Anca Dumitrescu, presedinte ATCA si primul specialist roman acreditat international in terapia ABA.

Participantii vor avea sansa de a asista, in premiera, la prezentarea celor mai noi lucrari ale specialistilor care si-au anuntat prezenta la Bucuresti, lectori deja consacrati ai evenimentului sau aflati in premiera in tara noastra. 

Printre temele importante prezentate in acest an se numara:

  • Schimbarea autocontrolului aversiv: De ce ne amenintam si ne denigram?” - Robert C. Mellon, profesor de psihologie clinic-experimentala in abordari comportamentale, director al Laboratory of Experimental and Applied Behavior Analysis din cadrul Panteion University of Social and Political Sciences, Atena;
    • Prezentare despre amenintarile auto-create care functioneaza ca stimuli discriminativi care evoca lanturi de comportament incompatibile cu modelele comportamentale social pedepsite, care sunt la randul lor intarite si implicatiile acestora in planificarea tratamentelor in analiza comportamentala clinica.
  • O abordare comportamentala pentru intelegerea si formularea perspectivelor” - Dr. Louise McHugh, profesor asociat la Universitatea din Dublin.
    • Prezentare despre Terapia de Acceptare si Responsabilizare (ACT) care se axeaza pe sporirea flexibilitatii psihologice pentru a trai in acord cu valorile fundamentale ale vietii. Dovezile ştiinţifice sugereaza faptul ca limbajul uman poate produce efecte psihologice negative in anumite circumstante. Activitatea terapeutica ACT implica sase procese cheie propuse in cadrul modelului „hexaflex” care poate fi aplicat in mediul organizational, educational sau clinic.
  • “Comunicarea functionala prin intermediul tabletelor cu dispozitive de generare a vorbirii pentru adolescentii cu autism: puncte forte şi limite” - Lorenzo Todone, lector si consultant BCBA şi BcaBA in Italia, Croatia şi Letonia.
    • Prezentare despre comunicarea prin intermediul unor aplicatii cu dispozitive de generare a vorbirii a adolescentilor cu nivel scazut de articulare a cuvintelor. Se estimeaza ca 25 pana la 61% dintre persoanele cu autism nu reusesc sa işi dezvolte comunicarea functionala. Sistemele de comunicare augmentative şi alternative (CAA), cum ar fi modificarea imaginilor (MI) şi dispozitivele de generare a vorbirii (DGV) s-au dovedit a fi eficiente in invatarea modului in care persoanele cu autism pot dobandi un repertoriu comunicativ. 
  • “Eficienta roboterapiei pentru copii cu tulburari de spectru autist: un studiu clinic controlat” – psiholog Silviu Matu, cercetator in psihologie, lector universitar in cadrul Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie, din Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
    • Prezentare despre eficienta interventiilor bazate pe utilizarea robotilor sociali in cazul copiilor cu tulburari din spectrul autist. 
  • “Implementarea tehnicilor analizei aplicate a comportamentului in sistemul de invatamant din Romania  – Anca Dumitrescupsiholog BCBA; Claudia Mateipsiholog BcaBA
    • Prezentare despre terapia comportamentala aplicata (ABA) care poate fi utilizata cu succes si in sistemul de invatamant. Detalii despre programul ProfAID demarat de ATCA in noiembrie 2017 care:
      • Ofera solutii de management comportamental;
      • Eficientizeaza interventia la clasa;
      • Ofera solutii pentru diminuarea comportamentelor inadecvate;
      • Dezvolta mai multe abilitati;
      • Asigura invatarea de comportamente pozitive si indeplinirea cu mai multa usurinta si conformitate a sarcinilor din timpul orelor.

Anca Dumitrescu terapeut ABATulburarile de comportament sunt din ce in ce mai des intalnite in scoli. Profesori si parinti, deopotriva, intampina dificultati in a interactiona cu elevii care prezinta comportamente neadecvate. Motivatia este foarte importanta in dezvoltare, atat in viata adultilor si, mai ales, in viata copiilor. Motivatia, fie ea extrinseca sau intrinseca, este un concept care nu trebuie neglijat. Alaturi de aceasta, este important sa extindem aplicabilitatea ABA astfel incat profesorii si parintii sa aiba instumentele necesare pentru a face fata provocarilor comportamentale ale copiilor”, a adaugat Anca Dumitrescu, presedinte ATCA si primul specialist roman acreditat international in terapia ABA.

Despre autism

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neuro-psihica, tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari neuro-psihice si de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste (TSA). Termenul ”spectru” reflecta gama dificultatilor si particularitatilor tulburarilor de tip autist: dificultati de dezvoltare a abilitatilor sociale, a limbajului receptiv si expresiv, comportamente repetitive, stereotipii care se manifesta diferit de la un copil la altul. Autismul are mai multe forme de manifestare cauzate de combinatii diferite intre factorii genetici si cei externi, de mediu. Insa cauzele specifice raman inca necunoscute.

In Romania nu exista un raport la nivel national privind numarul copiilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autist, dar estimarile avanseaza ca exista peste 30.000 de minori care intra in aceasta categorie. La nivel mondial, cel mai recent studiu privind aceasta tulburare arata ca unul din 68 de copii are autism. Tulburarea este mai des intalnita la baieti (1 din 46), doar una din 84 de fete suferind de autism.

***

Despre ATCA (Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata)

Infiintata in 2008, ATCA (Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata) a devenit un standard profesional prin rezultatele remarcabile in programele de interventie pentru copiii cu tulburari comportamentale si din spectrul autist si s-a specializat in domeniul de formare a terapeutilor ABA (Applied Behavior Analysis) din Romania. MISIUNEA ATCA este de a sprijini prin terapie specializata (1:1) recuperarea copiilor care sufera de tulburari comportamentale de nivel mediu (ADHD si ADD) sau sever (Autism) si de a oferi cursuri de formare, metodologii si instrumente actuale, dovedite stiintific ca fiind cele mai eficiente in indrumarea si managementul tulburarilor de comportament.

In prezent, in cele doua centre de terapie infiintate de ATCA, 170 de copii cu tulburari comportamentale si din spectrul autist sunt integrati in programele de terapie ABA.

Din anul 2015, ATCA este acreditata ca furnizor de servicii de formare continua (ACE provider tip 2) de catre BACB (Behavior Analyst Certification Board) – singura institutie care acrediteaza practicieni ABA din lume.

ATCA este singura institu­tie din Romania care ofera analistilor comportamentali cursuri de formare continua acreditate de BACB. Presedintele asocia­tiei, Anca Dumitrescu, este primul specialist roman acreditat ABA. Cursurile de formare se adreseaza tuturor celor implicati in dezvoltarea copiilor atipici: parinti, profesori, educatori si terapeuti.

ABA este singura abordare terapeutica ale carei rezultate sunt demonstrate stiintific in recuperarea copiilor cu tulburari de spectru autist.

Despre Asociatia Help Autism

Asociatia Help Autism se implica activ, de 8 ani, in derularea de programe de diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism, precum si in programe de constientizare a autismului. Pe langa activitatea sustinuta in schimbarea statutului autismului in Romania, asociatia ofera servicii de terapie in cadrul celor 6 centre, 7 parteneriate public-private - cu Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Bucuresti, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dambovita, Cluj-Napoca - si la domiciliu, desfasoara cursuri de formare in terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri si sedinte de consiliere pentru parinti si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA - stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu