characters characters

Comunicarea didactica si elevii dificili

Cum pot comunica profesorii cu elevii anxiosi si dificili

19 aprilie 2017    |   1830 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

comunicarea didactica elevi dificili
Comportamentul elevilor este o forma de comunicare, iar atunci cand comportamentele sunt negative, intotdeauna exista o cauza: o abilitate pe care copilul inca nu si-a dezvoltat-o suficient sau o nevoie (de atentie, de razbunare sau de control, de exemplu).

Potrivit statisticilor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, la nivel global, 20% dintre copii si adolescenti au probleme de sanatate mintala, cele mai frecvente fiind tulburarile de anxietate. Anxietatea este urmata de ADHD, depresie, probleme de comportament agresiv (bullying).

In acest context, devine evident ca profesorii si invatatorii au nevoie de pregatire speciala pentru a identifica in mod corect elevii cu probleme emotionale si de comportament, dar si pentru a interactiona cu ei eficient.

In SUA, cadrele didactice incep sa participe la programe de formare in acest domeniu. Jessica Minahan este analist comportamental specializat in interactiunile dintre profesori si elevi, autoare a cartii The Behaviour Code:A Practical Guide to Understanding and Teaching the Most Challenging Students.

Iata cateva sugestii oferite de Minahan:

Anxietatea (stare de neliniste, frica sau panica legata de un eveniment viitor) este destul de dificil de recunoscut atunci cand se manifesta la elevi, pentru ca nu apare constant, ci in anumite situatii sau in functie de evenimentele din viata copilului.  Anxietatea afecteaza memoria de lucru, facand dificila sau imposibila invatarea eficienta. Astfel, copiii anxiosi pot parea a avea probleme de invatare, desi inteligenta lor poate fi una normala sau superioara. In plus, copiii anxiosi pot avea comportamente violente, pentru a evita situatiile care ii sperie.

Cum pot fi ajutati copiii anxiosi?

Cadrele didactice pot observa care sunt situatiile in care copiii manifesta anxietate, pot aduce modificari in mediu astfel incat aceste situatii sa nu se repete si ii pot ajuta pe copii sa se calmeze atunci cand sunt cuprinsi de neliniste.

Atentia pozitiva versus atentia negativa

Cand elevii au comportamente nepotrivite pentru a primi mai multa atentie din partea profesorului, acesta poate preveni aceste situatii oferind atentie la inceputul orei elevilor care au dat dovada de aceasta nevoie in trecut. De exemplu:„Atunci cand iti doresti sa il implici in sarcina pe cel mai dificil elev din clasa, poti sa ii spui pe un ton entuziasmat, ca abia astepti sa i te alaturi in 5 minute pentru a vedea cum se descurca la exercitiul dat. Desi s-ar crede ca astfel ignori restul elevilor, in realitate salvezi atmosfera intregii clase, care printr-un simplu gest al unui copil dificil poate fi perturbata in totalitate.”, sugereaza specialista.

Este important ca profesorii sa ofere apreciere si lauda elevilor anxiosi intr-o maniera mai discreta, deoarece de multe ori copiii anxiosi evita sa atraga atentia celor din jur asupra lor.

Care sunt situatiile care trezesc anxietatea copiilor?

  • Intervale de timp nestructurat, in care nu au o sarcina de rezolvat
  • Schimbari neasteptate
  • Tranzitiile de la o activitate la alta
  • Situatiile sociale, in care atentia celorlalti este indreptata asupra lor
  • Exercitiile de scriere sau citit

Care sunt situatiile in care apar frecvent comportamentele agresive ale elevilor?

  • Interactiuni sociale care nu sunt facilitate de un adult
  • Interactiunile cu un adult autoritar
  • Situatiile in care copilul trebuie sa astepte sau sa dea curs unor cereri diverse
  • Cand copilului i se refuza o anumita dorinta
  • Activitati de invatare care presupun scris si citit

Anticipand situatiile in care elevii tind sa aiba comportamente dificile si reusind sa nu ia comportamentele lor personal, profesorii pot avea impact real asupra acestora.

Sursa: KQED.org


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/audiolucistore/7359286694, www.audio-luci-store.it


Citeste si:

Copil agresiv sau anxios?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu