characters characters

Personalitatea copiilor care sunt victimele bullying-ului

20 iulie 2017    |   2102 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

bullying-ul si personalitatea
Care sunt copiii care risca cel mai mult sa devina victime ale bullying-ului sau hartuirii la scoala? Stim cu totii ca a fi diferit in copilarie sau adolescenta este un risc, daca diferenta respectiva este interpretata de catre ceilalti copii ca un semn de slabiciune.

Studiile arata ca acei copii si adolescenti cu un nivel scazut de stabilitate emotionala, constiinciozitate si agreabilitate risca sa devina victime ale bullying-ului.

O cercetare recenta arata ca grupul din care face parte copilul este important: copiii cu trasaturi de personalitate diferite fata de media generala a grupului (in acest caz, fata de clasa) risca sa fie hartuiti sau respinsi de catre colegi. Studiul si-a propus sa ii ajute pe profesori sa identifice si sa sprijine elevii care prezinta cel mai ridicat risc pentru a fi victime ale bullying-ului.

Studiul a fost realizat pe 6 clase de elevi cu media de varsta 13 ani din Olanda. Toti participantii au completat chestionare de personalitate (care masurau urmatoarele trasaturi: extraversia, instabilitatea emotionala, agreabilitatea, deschiderea fata de noi experiente si constiinciozitatea, dar si tendinta de a manipula pe cei din jur, narcisismul si tendintele de psihopatie).

De asemenea, au dezvaluit persoanele din clasa lor care au fost victime ale bullying-ului, daca ei au fost vreodata victima sau agresor si daca stiu cine sunt de obicei agresorii.

Rezultatul studiului au aratat urmatoarea corelatie: cu cat profilul de personalitate al participantilor e mai diferit de media clasei, cu atat acestia tind sa devina mai frecvent victime ale bullyingului.

Cei care s-au descris ca fiind victime ale bullying-ului au prezentat si un nivel ridicat sau unul foarte scazut de extraversiune, agreabilitate sau deschidere catre noi experiente in comparatie cu restul colegilor din clasa. De asemenea, riscul de a fi victima a fost asociat cu un nivel mai ridicat al instabilitatii emotionale sau al tendintei de a manipula pe cei din jur decat media.

Pentru rezultate mai specifice, e nevoie de studii suplimentare, insa lucrarea de fata e foarte importanta fiindca e primul studiu care ofera dovezi cu privire la faptul ca a avea trasaturi de personalitate diferite de media clasei, poate fi un factor de risc in a deveni victima a bullyingului.

*Sursa foto: Pixabay.com

Sursa: BPS.org.uk


Citeste si:

Bullying-ul in scoli: efectele pe termen lung asupra copiilor

Programele de educatie despre drepturile omului reduc bullying-ul din scoli

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu