characters characters

Cand sunt benefice pauzele dintre ore

06 iunie 2018    |   2409 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

beneficiile pauzelor dintre ore
Pauzele dintre ore sunt momente importante in orarul zilnic al copiilor, oferind acestora beneficii emotionale, fizice si cognitive, atunci cand anumite conditii sunt indeplinite.

Calitatea locului de joaca in care copiii merg in pauzele dintre ore, evaluata prin siguranta acestuia, accesul la echipamente de joc, rezolvarea conflictelor dintre copii si calitatea relatiilor dintre copii si adulti, determina cat de benefice sunt pauzele dintre ore pentru copii. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Oregon State University.

Citeste si alte materiale despre acest subiect:


De ce este bine pentru copii sa faca miscare in pauze

 
Lectiile in aer liber stimuleaza atentia copiilor


„Copiii sunt orientati catre joaca si au nevoie de pauza. Dar nu este suficient sa ne gandim doar daca le oferim copiilor pauze sau nu. Pauzele dintre ore pot fi benefice pentru dezvoltarea copiilor, dar pot fi de asemenea un dezastru, daca nu sunt indeplinite anumite conditii.”, arata autorul studiului.

Academia de Pediatrie din SUA considera pauzele dintre ore ca fiind esentiale pentru binele copiilor, iar in unele state, pauzele dintre ore sunt reglementate prin lege si obligatorii. Pauzele dintre ore pot fi ocazii in care copiii sa isi dezvolte abilitatile sociale de rezolvare a conflictului, prin interactiunea cu ceilalti colegi.

Insa pauzele dintre ore pot fi si momentele perfecte pentru conflicte violente si hartuire intre copii (sau bullying), devenind astfel intervale de timp in care copiii sunt in pericol.

Copiii invata intr-adevar mai bine atunci cand fac miscare, insa depinde mult de calitatea experientei in care fac miscare. Elevii pot avea pauze de 20 minute in care se implica in violenta fizica impotriva altor copii. In acest caz, elevii nu se intorc la ore pregatiti sa invete. Autorii studiului au creat un instrument de evaluare a calitatii pauzelor, pentru scolile care doresc sa observe si sa analizeze calitatea experientelor pe care le au elevii in timpul pauzelor.

Printre aspectele evaluate se numara: aspecte legate de siguranta si structura locului de joaca (accesul la echipament sau disponibilitatea jocurilor), implicarea si monitorizarea adultilor (cati adulti si cati copii sunt afara in tmpul pauzelor, cat se implica adultii in jocurile copiilor), comportamentul copiilor (numarul de conflicte fizice si prezenta abilitatilor de rezolvare a conflictelor) si aspecte legate de trecerea de la pauza la lectii.

Cele mai benefice efecte ale pauzelor dintre ore asupra copiilor apar atunci cand tranzitia dintre pauza si lectie are loc fara probleme, cand copiii au la dispozitie multe optiuni de jocuri in timpul pauzelor, cand sunt capabili sa rezolve singuri conflictele care apar, cand nu exista violenta sau hartuire si cand adultii supraveghetori se implica in jocuri alaturi de copii sau incurajeaza interactiunea dintre acestia.


Pauzele pot fi la fel de importante ca orele din clasa pentru rezultatele scolare ale copilului tau. Asadar, daca esti parinte, este bine sa propui cadrelor didactice masuri prin care pauzele dintre ore pot deveni mai frumoase, iar daca esti cadru didactic, poti evalua felul in care decurg pauzele si poti gasi impreuna cu ceilalti profesori solutii potrivite.

Sursa: ScienceDaily.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu