characters characters

Azi incep inscrierile in invatamantul profesional de stat si in invatamantul dual

15 iunie 2018    |   1129 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

inscrieri in invatamantul profesional de stat si dual
Prima etapa dedicata inscrierii absolventilor claselor a VIII-a in invatamantul profesional de stat si in invatamantul dual, in anul scolar 2018-2019, se va desfasura in zilele de 15, 18 si 19 iunie 2018.


Unitatile de invatamant gimnazial din care provin elevii si unitatile de invatamant cu oferta educationala pentru invatamantul profesional/dual vor furniza toate informatiile de care absolventii de gimnaziu vor avea nevoie in vederea inscrierii pe cele 38.345 de locuri la invatamant profesional existente la nivelul intregii tari, din care 5.542 de locuri sunt alocate invatamantului dual.

In data de 19 iunie, cele peste 700 de unitati de invatamant cu oferta educationala pentru invatamantul profesional si dual vor afisa lista candidatilor inscrisi. in situatia in care diverse unitati de invatamant profesional organizeaza preselectie la unele calificari, acestea vor afisa atat lista candidatilor inscrisi la respectivele calificari, cat si procedura de preselectie. Unitatile care organizeaza probe eliminatorii pentru admiterea in invatamantul dual vor afisa si graficul derularii acestora, pentru fiecare calificare profesionala.

Proba de preselectie sau proba eliminatorie, dupa caz, se desfasoara in zilele de 20 si 21 iunie, rezultatele fiind afisate in 21 iunie. in cazul in care numarul celor admisi in urma preselectiei este mai mare decat numarul locurilor existente va fi organizata o proba suplimentara de admitere in perioada 25-29 iunie. Modul de organizare si desfasurare a probei suplimentare de admitere, modelele de subiecte si baremele de evaluare si notare, durata probei suplimentare de admitere, respectiv modul de organizare si desfasurare a contestatiilor sunt stabilite de unitatea de invatamant profesional.

Candidatii respinsi in faza de preselectie vor putea opta in zilele de 21 si 22 iunie pentru alte unitati de invatamant cu oferta disponibila. Validarea, la nivelul comisiei judetene de admitere/a municipiului Bucuresti a tuturor candidatilor admisi in invatamantul profesional si dual, are loc in data de 3 iulie. in aceeasi zi, unitatile de invatamant vor comunica si lista candidatilor respinsi. Locurile ramase libere pentru a doua etapa vor fi anuntate in data de 6 iulie.

Reamintim ca formarea elevilor pe aceasta ruta este sustinuta financiar prinbursa profesionala care se acorda in cuantum de:

  • 200 lei lunar (de la bugetul de stat) - daca elevul este inscris la invatamantul profesional
  • minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat si minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul incheie un contract individual de practica) - daca elevul este inscris la invatamantul dual.

Admiterea in invatamantul profesional se realizeaza, in fiecare etapa, astfel:

a) in cazul in care numarul de candidati inscrisi nu depaseste numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educational al elevului (in portofoliul educational al elevului se are in vedere, pentru admiterea in invatamantul profesional, media de admitere, calculata ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 20%);

b) in cazul in care numarul de candidati este mai mare decat numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se face luand in calcul in proportie de 70% media de admitere si in proportie de 30% nota obtinuta la proba suplimentara de admitere stabilita de unitatea de invatamant.

Conform metodologiei, candidatii care nu au sustinut Evaluarea Nationala sau, dupa caz, examenul de capacitate/testele nationale/tezele cu subiect unic, sunt admisi in invatamantul profesional/dual, considerandu-se ca media generala obtinuta la aceste examene este 1.

Oferta educationala pentru invatamantul profesional si pentru invatamantul dual, detaliata pe regiuni de dezvoltare si judete, in care sunt mentionati si operatorii economici care vor derula stagiile de pregatire practica, este disponibila aici.


Sursa: Edu.ro


*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu