characters characters

Atitudinea tatilor si dezvoltarea copiilor

Atitudinea barbatilor fata de rolul de tata influenteaza dezvoltarea copiilor

29 noiembrie 2016    |   1059 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

tata si copilCopiii tatilor increzatori in ei insisi, care isi asuma rolul de parinte au un risc mai scazut de a avea probleme de comportament inainte de adolescenta, arata un studiu recent.

Cercetarea arata ca atitudinea tatalui fata de rolul sau imediat dupa nasterea copilului precum si gradul de siguranta cu care isi asuma rolul de tata si partener sunt mult mai importante decat implicarea lui in ingrijirea copilului si in treburile casnice, atunci cand e vorba de influenta asupra comportamentului copilului.

„Ceea ce conteaza enorm pentru felul in care va evolua copilul este conexiunea emotionala si reactia emotionala a tatalui fata de rolul de parinte.”, declara Maggie Redshaw, psiholog la Universitatea Oxford si co-autoare a studiului.

Autorii au analizat datele oferite de un studiu longitudinal asupra a aproximativ 6300 de parinti si copii nascuti in anii ‘90. Mamele au raspuns la intrebari despre comportamentul copilului la 9 si 11 ani, despre atitudinile acestuia fata de alti copii, despre gradul de agitatie, disponibilitatea copilului de a imparti jucariile sau despre cat de increzatori sunt in situatii nefamiliare. Tatii au raspuns la chestionare despre felul in care abordeaza rolul de parinte si sentimentele lor fata de acesta, la opt saptamani si la opt luni de la nasterea copilului. Printre intrebari s-au numarat si cele referitoare la implicarea in treburile casnice, la increderea in sine ca parinte si la gradul in care se bucurau de timpul petrecut impreuna.

Rezultatele au aratat ca tatii care s-au simtit mai increzatori in rolul lor de parinte si care au simtit emotii pozitive fata de aceasta experienta au avut copii cu mai putine probleme de comportament pana la varstele de 9 si 11 ani. Pe de alta parte, gradul in care tatal se implica in sarcinile casnice sau in activitati impreuna cu copilul se pare ca nu au avut o asemenea influenta.

Studiul atrage atentia asupra importantei experientelor din primii ani de viata ai copilului, din perspectiva ambilor parinti. De regula, acest fel de studii au fost realizate asupra mamelor cu precadere, rolul tatilor fiind mai putin evaluat. Asadar, este bine ca proaspetii tatici sa fie consiliati si indrumati catre asumarea rolului de parinte cu incredere, bucurie si entuziasm, pentru o mai buna dezvoltare ulterioara a copilului.

Sursa: TheGuardian


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/emerycophoto/4216753226/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu