characters characters

Antrenamentul emotional al copiilor

01 septembrie 2016    |   1191 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

antrenamentul emotional copii
Exista o intrebare universala pe buzele tuturor parintilor: cum ii facem pe copii sa se comporte asa cum trebuie? Pornind de la emotiile copilului :)

Atunci cand incercam sa schimbam comportamentul copilului prin sisteme de buline sau stelute si alte recompense, acestea nu functioneaza intotdeauna. Ele se bazeaza pe ideea ca putem controla si modifica un comportament folosind sisteme de recompensa-pedeapsa si sunt utile atunci cand vrem sa motivam copiii si sa le moderam comportamentele negative pe termen scurt.

Daca ne dorim insa beneficii pe termen lung pentru copil, este important sa il ajutam sa gestioneze cu succes nu doar comportamentul, ci emotiile care stau la baza lui.

Antrenamentul emotional este folosit pentru a imbunatati comportamentele copiilor focusandu-se pe cauze emotionale si sociale, invatandu-i pe copii abilitati sociale si emotionale.

Antrenamentul emotional inseamna a regla emotiile si nu a modifica comportamentele. Comportamentul este vazut ca si o forma de comunicare, iar scopul este de a-l ajuta pe copil sa isi inteleaga emotiile atat de variate,de a le trai in mod adaptativ si de a le gestiona corect.

Antrenamentul emotiilor se bazeaza pe empatie si indrumare. Empatia implica recunoasterea si denumirea emotiilor copilului, in vederea dezvoltarii constiintei de sine. Desi circumstantele cer existenta unor limite pentru corectarea comportamentelor, cheia o reprezinta indrumarea primita din partea parintilor, adica ajutarea copiilor sa isi recunoasca si sa isi numeasca in mod corect emotiile. Atunci cand parintii se confrunta cu un comportament dificil al copilului, deseori se bazeaza pe ratiune pentru a le distrage atentia sau pentru a-i calma. Mintea celor mici este blocata in starea de lupta sau fuga specifica fricii ceea ce duce la raspunsuri precum: plansete, lovituri, imbranceli etc.

Copiii au nevoie sa invete sa se relaxeze, sa se calmeze pentru a putea rationa. Daca le propunem solutii bazate pe empatie, copiii tind sa se linisteasca mai repede si sa fie mai deschisi spre a rationa si sa devina mult mai eficienti in a-si gestiona emotiile. Antrenamentul emotional implica stabilirea de reguli pentru comportamentele acceptabile si stabilirea de limite. Studii recent realizate arata ca antrenamentul emotional compenseaza problemele relationale ale copiilor la scoala. Astfel copiii care aveau relatii problematice cu alti colegi din clasa, dar aveau parinti care ii invatau sa isi gestioneze emotiile, nu au si-au dezvoltat o imagine de sine negativa si nu se percepeau ca fiind lipsiti de competente sociale.

Alte beneficii pe care le poate aduce antrenamentul emotional copiilor:

  • reduce excluderea sociala
  • imbunatateste rata de frecventare a scolii
  • creste capacitatea de comunicare a copilului
  • reduce stigmatizarea si discriminarea
  • faciliteaza o mai buna gestionare a emotiilor
  • permite experimentarea emotiilor pozitive mai des decat a celor negative
  • mai putine probleme de comportament
  • un nivel mai mare de rezilienta
  • mai multi prieteni
  • un control mai mare la nivel emotional si comportamental

Antrenamentul emotional poate fi folosit pentru toate varstele, de la prescolari si pana la adolescenti.

Sursa: TheConversation.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/kwarz/14296826765/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu