characters characters

Adolescenta-intre dependenta de copilarie si responsabilitatea adulta

19 ianuarie 2018    |   1549 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

cum functioneaza creierul adolescentilor
Miercuri, 17 ianuarie a avut loc seminarul „Stii sa comunici cu adevarat cu copilul tau?” – un eveniment pe intelesul tuturor despre ”Creierul adolescent – intre mit si realitate”.

“Etichetari si judecati la adresa celor care am fost si noi odata. Ne ajuta acestea ne rezolvam problemele intergenerationale sau mai degraba sa ne afundam in ele? Cum ne-ar face pe noi sa ne simtim o astfel de eticheta? Mai competenti, mai puternici, mai dispusi catre rezolvarea de probleme, mai intelegatori? Nu cred... Si atunci, de ce i-ar ajuta o serie de judecati si etichete pe adolescenti? Adolescenta este, de fapt, perioada dintre DEPENDENTA COPILARIEI si RESPONSABILITATEA VARSTEI  ADULTE. Dar ce facem cu ea? Inchidem ochii strans, ne tinem respiratia, ne incordam trupurile si mintile si asteptam sa o traversam, sa treaca? SAU profitam de fiecare ”criza” ca de o oportunitate de crestere, invatare si conectare in relatia parinte copil?” la aceste intrebari a raspuns doamna dr. Cristina Petrescu-Ghenea , lamurind multe dintre necunoscutele privitoare la perioada adolescentei.

“Exista doua cai prin care informatiile ajung la amigdala (parte a sistemului limbic): CEA LENTA prin care informatia este mai intai analizata de Cortexul frontal care informeaza apoi amigdala intr-un mod calm si rational si CALEA SCURTA care trimite informatia direct la amigdala/sistemul limbic. Studiile arata ca adolescentii folosesc cel mai des, chiar si in conditii de calm, calea scurta. Acesta este si motivul pentru care studiile de neuropsihologie au aratat ca adolescentii, spre deosebire de adulti, interpreteaza chiar si o fata cu mimica neutra sau un gest neutru ca o amenintare.

In momentul in care traim constient si integram toate aceste lucruri pe care le stim deja despre creier in viata noastra de toate zilele, mare parte din etichetele si judecatile pe care le aplicam celor din jurul nostru isi pierd rostul. Automat, ne putem da seama ca o fata de 16 ani care se rasteste la mama care tocmai a intrebat-o cum a fost azi la test nu este obraznica, tafnoasa sau aroganta ci a intrat intr-o reactie automata generata de sistemul limbic, acea parte veche si mai putin specializata a creierului nostru.” a declarat doamna dr. Cristina Petrescu-Ghenea.

Conferinta sustinuta de Dr. Cristina Petrescu-Ghenea, specialist in psihiatria copilului si adolescentului  a fost  organizata de compania Ella Congress & Events si Asociatia MedExperts.

Multumim tuturor companiilor care ne-au sprijinit in organizarea acestui eveniment: Xlear Romania, Pagina de Psihologie.

Parteneri media: Revista Tonica, Mamaareblog.blogspot.ro, Stilulmeudeviata.ro, Suntparinte.ro, Recreativo.ro.

Despre dr. Cristina Petrescu-Ghenea

Medic specialist in psihiatria copilului si adolescentului, psihoterapeut de cuplu si familie.

  • Este unul dintre psihoterapeutii Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie, autor al site-ului paginadepsihologie.ro si coordonator al grupurilor de formare in psihoterapia familiei din Bucuresti.
  • Dr. Cristina Petrescu – Ghenea a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si programul de formare al Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie.

Despre Organizatori Ella Congress & Events este unul dintre cei mai mari organizatori de congrese medicale din Romania, cu un portofoliu de peste 25 de evenimente anual, care implica mii de medici din Romania si nu numai. Ella Congress & Events se diferentiaza prin standardul de excelenta la toate nivelurile:  al continutului livrat, al valorii si expertizei speakerilor, al experientei participantilor. http://www.ellacongress.ro/

MED EXPERTS este o organizaţie non-guvernamentala, non-profit, independenta, care isi propune promovarea inovatiei in medicina, informarea si educarea publicului larg in spiritul unui stil de viata sanatos, echilibrat. http://med-experts.ro/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu