characters characters

Intrebari frecvente si raspunsuri despre inscrierea in clasa pregatitoare

21 februarie 2013    |   19368 vizualizări
intrebari frecvente si raspunsuri despre clasa pregatitoare

O data cu publicarea Metodologiei privind inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa intai, au aparut si o multime de intrebari ale parintilor.

Iata in continuare intrebarile cele mai frecvente legate de acest subiect si raspunsurile lor, in conformitate cu Brosura Clasa pregatitoare, publicata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Vrei ca trecerea prin clasa pregatitoare sa fie precum o aventura frumoasa? Descopera instrumentele speciale pentru clasa pregatitoare: caietele INTUITEXT.

 

 

1. In ce clasa imi inscriu copilul in anul scolar 2012-2013?

Varsta copilului In ce clasa se inscrie*  Cum se inscrie
 Are 7 ani impliniti pana la   31 august 2012 inclusiv
(nascut inainte de 1 septembrie 2005)
 In clasa I  Indiferent daca a fost sau nu a fost la gradinita
 Are 6 ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv (nascut intre 1 septembrie 2005 si  31 august 2006 inclusiv)  In clasa I  La solicitarea scrisa a parintelui/tutorelui legal instituit, daca:
1.    frecventeaza, in anul scolar 2011-2012, grupa mare, pregatitoare pentru scoala
SAU
2.     nu frecventeaza grupa mare, pregatitoare pentru scoala, dar evaluarea de catre experti a dezvoltarii copilului atesta pregatirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I**
 In clasa  pregatitoare

 La solicitarea parintelui/tutorelui legal instituit Si daca nu sunt indeplinite cerintele de mai sus pentru inscrierea in clasa I

 


Are 6 ani impliniti intre 1 septembrie 2012 si 31 decembrie 2012 (nascut intre 1 septembrie si 31 decembrie 2006, inclusiv)
 In  clasa pregatitoare  Daca parintele/tutorele legal instituit solicita in scris acest lucru si daca evaluarea de catre experti atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare**
 La gradinita, in grupa mare  Daca parintele/tutorele legal nu doreste inscrierea in invatamantul primar sau daca evaluarea dezvoltarii copilului de catre experti recomanda inscrierea la gradinita**



2. In ce clasa se inscriu copiii care au cerinte educationale speciale?

Copiii cu cerinte educationale speciale pot fi inscriSi in invatamantul de masa sau in invatamantul special. Conform legii, in clasa pregatitoare din invatamantul special sunt inscrisi copii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor/a tutorilor legali instituiti, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copii cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani la data inceperii anului scolar.


3. Unde, cine si cand va face evaluarea dezvoltarii copilului?

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copilului, in cazul in care aceasta se impune, se va face sub coordonarea Centrului Judetean / al Municipiului Bucurecti de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE/ CMBRAE), la sediul acestuia sau in diferite zone ale judetului, pentru a facilita accesul parintilor si copiilor la evaluare. Evaluarea se va realiza de catre specialisti, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii in clasa pregatitoare (20-29 februarie 2012). Rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului este comunicat, in scris, parintelui/tutorelui legal instituit care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat. La fel ca in anii precedenti, fiecare locuinta este arondata unei scoli. Scoala de circumscriptie va va furniza toate datele referitoare la procesul de evaluare a dezvoltarii psihosomatice a copilului.


4. La ce scoala poate merge copilul in anul scolar 2012-2013?

La fel ca in anii precedenti, fiecare locuinta este arondata unei scoli de circumscriptie, care are obligatia de a scolariza copilul, daca dumneavoastra solicitati scolarizarea la acea scoala. Trebuie sa stiti ca scolarizarea copilului se poate face si in alta unitate de invatamant decat cea la care este arondat domiciliul, daca solicitati acest lucru, in limita locurilor disponibile la acea unitate de invatamant. Daca la respectiva unitate de invatamant exista mai multe cereri decat locuri disponibile, departajarea se va face cu transparenta si echitate, pe baza unor criterii clare.

 
5. Cum se face inscrierea copilului la o scoala cu predare in limba unei minoritati nationale?
Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sau in clasa I in unitatile de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale se face la fel cu inscrierea copiilor in celelalte unitati ale invatamantului de stat. In localitatile in care majoritatea unitatilor de invatamant sunt cu predare in limba romana si exista un numar mic de unitati de invatamant/sectii cu predare in limba unei minoritati nationale, comisiile judetene/comisia municipiului Bucuresti vor stabili circumscriptii scolare specifice pentru copiii care au ca limba materna limba respectiva. Daca intr-o localitate exista o singura unitate de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale, atunci circumscriptia scolara specifica pentru copiii care au ca limba materna limba minoritatii respective cuprinde intreaga localitate. Aceste reglementari se aplica in mod similar pentru unitatile de invatamant cu predare in limba romana, din localitatile in care majoritatea unitatilor de invatamant sunt cu predare intr-o limba a minoritatilor nationale. Pentru unitatile de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale, inscrierea copiilor apartinand minoritatii nationale respective se face in prima etapa de inscriere. In etapele urmatoare, pot participa la inscriere, pe locurile disponibile, copiii care au alta limba materna decat limba respectiva.

 

6. Poate copilul meu sa mearga la alta scoala decat cea la care este arondata locuinta?
Da. Puteti opta pentru o alta scoala decat cea la care sunteti arondat, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii (in perioada 20-27 martie).

 

7. Unde depun dosarul?
Dosarul cu toate documentele se depune la scoala la care solicitati inscrierea. Personalul specializat din scoala va procesa dosarul dumneavoastra. Este inutil sa depuneti mai multe dosare, la mai multe scoli, pentru ca procesarea este informatizata si aplicatia informatica nu va permite inscrieri multiple.


8. Cum se va face departajarea copiilor care solicita inscrierea in alta scoala  decat cea la care este arondat domiciliul, in situatia in care sunt mai multe solicitari decat numarul de locuri disponibile?

In situatia in care pentru o anumita scoala sunt mai multe solicitari decat numarul de locuri disponibile dupa inscrierea copiilor din circumscriptia scolara respectiva, departajarea copiilor inscrisi se va face in raport cu urmatoarele criterii: a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap; b) existenta unui document care dovedeste ca elevul este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii; c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala; d) existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat in invatamant; e) existenta unui frate/a unei surori a candidatului inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea.
Unitatile de invatamant pot stabili criterii specifice, pe langa cele obligatorii de mai sus, in cazul in care exista mai multi copii care nu pot fi departajati de criteriile anterioare. Este interzisa includerea printre criteriile specifice a oricaror tipuri de teste, examene, etc. Stabilirea criteriilor specifice se face la inceputul perioadei de inscriere si se anunta public. Modificarea lor ulterioara este interzisa.


9. Cum imi inscriu copilul?

Inscrierea copiilor se va face in urma completarii de catre personalul scolii a unei fise-tip de inscriere, in prezenta parintilor. Completarea fisei-tip de inscriere se face la secretariatul scolii la care sunteti arondat, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii. Completarea fisei-tip va dura aproximativ 10 minute. Procedura de inscriere este valabila si pentru inscrierea copiilor in unitatile de invatamant particular. Pentru completarea fisei-tip de inscriere parintele va depune o fotocopie a buletinului sau de identitate si o fotocopie a certificatului de nastere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de catre secretariatul unitatii de invatamant. Pentru aceasta, parintele trebuie sa aiba asupra lui documentele in original. In situatia in care parintele opteaza pentru inscrierea copilului intr-o alta scoala decat scoala de circumscriptie, acesta va depune si documentele care dovedesc modul in care sunt indeplinite criteriile care permit departajarea. Dupa completarea de catre personalul scolii a fisei-tip de inscriere, parintele va semna pentru validarea corectitudinii datelor.


10. La inscriere, trebuie sa venim cu copilul?

Nu. Prezenta copilului nu este nici necesara si nici recomandata.


11. Cand imi inscriu copilul?

Inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I se face in etape succesive, dupa cum urmeaza:
a) Etapa 1 (5-16 martie 2012) - vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la scoala de circumscriptie;
b) Etapa 2 (20-27 martie 2012) – vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la o alta unitate scolara decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere dupa repartizarea  copiilor din circumscriptia scolara a unitatii de invatamant solicitate;
c) Etapa 3 (23-25 aprilie 2012) — sunt inscrisi copiii care au solicitat inscrierea la o alta scoala decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost inmatriculati, din lipsa de locuri sau cei care nu au participat pana acum la nicio etapa de inscriere si, in aceasta etapa, solicita inscrierea la scoala de circumscriptie;
d) Etapa 4 (2-9 mai 2012) —  este asigurata inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost inmatriculati, din diferite motive.


12. Cum voi afla rezultatul?
Rezultatul va fi afisat la unitatea de invatamant la care ati depus cererea.

13.  Imi pot fi ceruti bani in momentul inscrierii copilului la scoala?
Nu. Acest lucru este strict interzis in invatamantul de stat. Parintele/tutorele legal instituit nu trebuie sa plateasca nimic in momentul inscrierii copilului la scoala in invatamantul de stat. Solicitarea unor sume de bani sau a oricarui alt avantaj material este un abuz si puteti reclama acest lucru la telverde 0 800 801 100.


14. Va fi testat copilul meu pentru inscrierea la scoala?

Nu. Copilul nu va fi testat  pentru inscrierea la scoala. La aceasta varsta, toti copiii au dreptul la un invatamant de calitate. Sunt strict interzise testarile sau alte metode de ierarhizare presupus valorica a copiilor.


15. Ce va invata copilul meu?
In clasa pregatitoare copilul dumneavoastra va invata prin metode adecvate varstei tot ceea ce ii este necesar pentru a face fata cu succes clasei I. De exemplu, copiii isi vor dezvolta capacitatea  de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adulti prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica. Nu in ultimul rand, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregatiri fizice armonioase. Pentru aceasta, copiii vor beneficia de programe scolare realizate de cei mai buni specialisti si de resurse de invatare variate si adecvate varstei.

16. Cine va preda la clasa pregatitoare?
La clasa pregatitoare va avea dreptul de a preda, conform legii, orice cadru didactic care este calificat sa predea in invatamantul primar. Necesarul de cadre didactice va fi acoperit cu personal calificat. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare vor beneficia, inainte de inceperea anului scolar 2012-2013, de o formare specifica.


17. In clasa pregatitoare copilul meu va primi note sau calificative?
Pe parcursul clasei pregatitoare, copilul NU VA DA NICIUN TEST DE EVALUARE si nu va primi nici note si nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului scolar cadrul didactic sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei (buline de diferite culori etc.). Evaluarea copilului se va face la sfarsitul anului scolar sub forma unui raport scris intocmit de invatator/invatatoare. Din acest raport veti putea afla care este gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelectuale, nivelul utilizarii limbajului si disponibilitatile de comunicare ale copilului. Vi se vor mai furniza date privind nivelul capacitatilor de invatare si informatii privind atitudinea copilului fata de invatare. Acest raport va fi intocmit de catre un specialist (cadru didactic) pe baza observarii sistematice  a progresului elevului, pe tot parcursul anului scolar.


18. Cum va fi organizata sala de clasa?
Sala de clasa va fi adaptata varstei copiilor in asa fel incat sa permita invatarea prin joc si pregatirea pentru clasa I. Se vor utiliza resurse de invatare adecvate varstei copiilor
.

19. Unde ma informez suplimentar?
Informatii suplimentare referitoare la inscrierea copiilor in clasa pregatitoare puteti afla gratuit:

•    Direct de la unitatile de invatamant, care sunt instruite in acest sens
•    Telefonic de la Inspectoratele scolare judetene si al Municipiului Bucuresti, la telverde.
0 800 816 ABC (ABC – indicativ judet, de exemplu Bucuresti 021, Arad 257, Braila 239 etc.), Luni – Vineri, intre orele 9.00- 17.00.

Sursa: Brosura Clasa pregatitoare eliberata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

 

Iti recomandam sa citesti si:

 
*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
54 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    monica    18.04.2013 - 07:30
    copilul meu va merge la 8 ani in clasa 1 pentru ca nu a raspuns la cateva intrebari foarte grele pentru el .a facut cu el scaderi si adunari si la pus sa deseneze forme geometrice de parca pe cls 1 faci matematica geometrie si proprozitii lungi de cate 7 cuvinte si sa zica din cate cuvinte este propozitia spusa de ea. foarte greu asa ceva mai rar ca la noi la nimeni ,daca copilu stie tot la cel mai dam la scoala. asa vor ei sa fi gata invatat in cls 1.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    18.03.2013 - 11:50
    @Serban Monica
    Evaluarea este necesara: (4) Parinții copiilor mentionați la art. 6 alin. (1) si (4) vor depune la CJRAE/CMBRAE o cerere tip în care solicita evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copilului. În situația în care comisia județeana/a municipiului București decide organizarea evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copiilor si în alte zone ale judetului/municipiului Bucuresti, conform alin. (3), depunerea cererilor se poate face si la sediul unitaților/institutiilor în care se va realiza evaluarea.
    Trebuie sa asteptati aparitia metodologiei semnata de ministrul educatiei.ISMB/ISJ VOR SCRIE PROCEDURI DE IMPLEMENTARE A METODOLOGIEI(UNDE?CAND?CUM?Ce acte?)
    Vom reveni curand cu procedura.
    Concluzia: evaluarea va fi facuta in unele scoli(centre la nivelul sectoarelor) in baza unei solicitari scrise.In metodologie scrie ca parintii pot solicita inscrierea. Se respecta dreptul copiilor,important este sa verificam daca fiul/fiica d-voastra se incadreaza in reperele prevazute de dezvoltarea psihosomatica la varsta de 5 ani! Daca nu,consilierii vor consilia parintii sa accepte mentinerea in inv.prescolar.
    Daca raspunsul este pozitiv,inscrierea copilului la clasa pregatitoare va fi facuta in prima etapa on-line sau la scoala de circumscriptie.In cerere va fi mentionata scoala solicitata.
  • Utilizator Anonim
    Serban Monica    18.03.2013 - 07:36
    Fetita mea va face la toamna 5 ani,este deja al 3-lea an de gradinita.Intrebarea mea este daca o pot inscrie la clasa pregatitoare la cerere si bineinteles daca are evaluarea psihosomatica favorabila parcurgerii acestei clase.Trebuie sa obtin o derogare de la inspectorat sau pot depune cererea de inscriere la scoala de circumscriptie? V-as ruga un raspuns cat mai urgent,multumesc!
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    16.11.2012 - 12:24
    @ crina
    Daca se va respecta metodologia de inscriere valabila pentru anul scolar 2012/2013, la cererea parintelui copilului, va avea loc o noua evaluare facuta de Centrul Municipal de Asistenta Educationala Psihopedagogica pentru stadiul dezvoltarii socio-emotionale, abilitatilor de comunicare, cognitive si aptitudinilor de invatare.In functie de rezultatul comisiei,copilul va fi inscris la clasa pregatitoare sau la grupa mare.
    Succes!
  • Utilizator Anonim
    crina    16.11.2012 - 10:19
    am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.baietelul meu (4 ani si 8 luni),este deja la grupa mare(dupa o evaluare facuta la gradinita,am sarit peste gr,mijlocie copilul fiind foarte precoce).la anu in luna septembrie va avea 5 ani si jumatate,il pot inscrie la clasa zero.multumesc
  • Utilizator Anonim
    Lucia    11.09.2012 - 17:27
    Dupa ce ne-am obisnuit cu ideea ca , copii nostrii vor merge la scoala(la clasa pregatitoare), asa cum a decis distinsa d-na Andronescu, ne vedem pusi in situatia de a-i aduce pe bietii copii intr-o clasa goala , fara mobilier, fara jucarii, si cel mai grav , fara invatatoare. Stiti ce raspund secretarele la intrebarea:De ce nu se afiseaza clasele la avizier? -M-am saturat, mai lasati-ne in pace! Nu intelegeti ca nu stim ce sa va raspundem? Si asta inaintea inceperii scolii cu cateva zile...- Nu au cadre, doamna, ne spun femeile de serviciu...-Suna toata ziua la invatatoarele pensionare, sa vina sa predea...
    Disperata d-na inspectoare defileaza pe la gradinitele adiacente sa cerseasca cateva educatoare, promitandu-le marea cu sarea, numai sa vina la clase .Si ne mai miram ca nu avem copii pregatiti? Ca nu sunt capabili sa promoveze un bacalaureat? Pai de la cel mai inalt nivel nu sunt pregatiti pentru nimic, decat pentru interesele proprii, altele decat ale noaste si ale copiilor nostrii.. Deci asta e tara in care traim si in care sunt promovate non-valorile, sau cum s-or mai numi ele..
    Asa ca spun si eu un Doamne ajuta si sa ne feresti de ce e mai rau!
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    05.09.2012 - 10:03
    @claudia: Desigur, va exista catalog la clasa pregatitoare.El va fi utilizat pentru elevii clasei inmatriculati dupa inscrierea la scoala respectiva.Acest document va fi utilizat numai pentru absente,orarul clasei si situatiile statistice,datele personale ale elevilor.Nu vor fi trecute calificative in catalogul clasei pregatitoare pentru ca metodologia de evaluare nu permite evaluarea prin calificative la clasa pregatitoare.Vor fi utilizate aceleasi cataloage ca pentru clasele I-IV.
  • Utilizator Anonim
    claudia    05.09.2012 - 09:38
    As vrea sa stiu si eu daca va exista catalog la clasa pregatitoare.
  • Utilizator Anonim
    Viorica Rosca    03.09.2012 - 07:18
    Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte grave!De ce isi permite cineva sa ma OBLIGE si sa decida viata copilului pe care EU l-am purtat in pantece 9 luni, EU l-am crescut cu multe sacrificii si tot EU sunt cea care nu inchide un ochii noaptea cand e bolnav(asemenea tuturor mamaicilor)??????Asadar cum si de ce isi permit alti sa ia decezii cu privire la starea psihica a copilului altuia? Rusine domnilor guvernantii!!!!!ne furati opiniile, gandurile, deciziile!Traiesc cu speranta insa ca tocmai acasti copii vor pune capat tututror marsaviilor pe care le traim noi. Cat despre educatie si cultura, priviti cu atentie in jur.Unde au disparut toti cei cu idei inovatoare,copii inteligenti,premiantii,olimpicii?Vrem sau nu sa acceptam, rezultatul e clar, sistemul de invatamant e.. INEXISTENT.SI NU E VINA PROFESORILOR DOMNILOR, vinovatii sunt ministrii care habar nu au ce greu le e copiilor, ca de... la cat de cultii se cred nu mai au taria si indulgenta sa se coboare asupra greutatiilor altora,SINGURUL LURU IMPORTANT E SA LE MEARGA LOR BINE! Rusinos..si dureros
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    29.08.2012 - 11:05
    @ Madalina: Pentru clasa pregatitoare,clasa care face parte din nivelul inv.primar se aplica aceleasi prevederi referitoare la uniforma scolara:nu este obligatorie!Pana la aparitia unui nou regulament scolar!Sunt scoli care au initiative,clase sau chiar asociatii ale parintilor care propun modele de uniforme pentru scoala/clasa.Parintii decid !
  • Utilizator Anonim
    Madalina    28.08.2012 - 08:07
    Uniforma este obligatorie la clasa pregatitoare?
  • Utilizator Anonim
    Lucia    16.08.2012 - 09:56
    Fetita mea are 6 ani si 8 luni , si evident ca am inscris-o la grupa 0. Eu consider ca este capabila sa se adapteze conditiilor impuse de programa scolara pentru gr. 0, desi nu a frecventat gradinita decat un singur an . Mamicilor , nu asteptati ca micutii vostrii sa invete totul de la scoala sau gradinita, deprinderile se formeaza acasa... si inafara de asta este necesar sa-i acordati zilnic copilului atentie macar 2-3 ore pe zi.Eu am lucrat mult acasa cu fiica mea , e adevarat ca sunt licentiata in filologie si sunt pregatita sa o informez corect in anumite domenii, insa chiar si asa ea uita foarte repede, asa ca am avut mult de furca pana a inceput sa stapaneasca necesarul de cunostinte adecvate varstei ei. Mie nu mi-e frica decat de posibilitatea pe care o are in vedere d-na Andronache si anume aceea ca sem 1 sa-l parcurga copii la scoala ,dupa care sa fie transferati la gradinita ,dupa analiza, si constatarile de rigoare. Atunci sa vedem noi ce vom face cu copii nostrii care sunt si asa destul de bulversati , ca si noi dealtfel.
  • Utilizator Anonim
    postolache doina    14.08.2012 - 06:11
    la liceul pedagogic braila copii din clasa pregatitoare au uniforma
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    14.07.2012 - 19:20
    Informatiile din articol sunt foarte bune! Ajuta parintii sa inteleaga ce se intampla de fapt... Sunt bucuroasa ca fiul meu a trecut de aceasta ”minunatie” de clasa zero si sper ca, pana voi avea nepoti, sa nu le treaca prin cap sa inventeze si clasa -1 !!!???...
  • Utilizator Anonim
    petrus    27.06.2012 - 14:16
    Copilul meu are media 5-8 de 7,45.Daca la evaluarea nationala ia 4 la romana si 5 la matematica,se inscrie normal sau asteapta repartitiile celorlati care au 5 si peste 5 la ambele dupa care se inscrie siel?
  • Utilizator Anonim
    ely    25.06.2012 - 15:48
    E o porcarie trebuia sa lasa copii la gradinita .dar????? au mai inventat o clasa.....Clasa 0 sincer va fi obositor pentru copii sunt prea mici,pt clasa 0 si inca cv sar putea sa inceapa scoala in 20 august doar clasa zero o fi adevarat sau sunt doar zvonuri.........
  • Utilizator Anonim
    Camelia    18.06.2012 - 16:44
    Am avut norocul sa particip la analiza proiectelor de programa pentru clasa pregatitoare, chiar in prezenta specialistilor de la Institutul de Stiintele Educatiei, cei care au depus eforturi deosebite pentru ca aceste programe sa fie adecvate varstei de 6 ani, dar si finalizate in timp util.Sunt programe care presupun o abordare integrata a invatarii, o invatare holistica care va fi interesanta pentru copii, fiind apropiata de universul lor de cunoastere.Este o continuare a activitatii din gradinita,sub forma de joc, fara a suprasolicita copiii. Ar trebui sa le acordam credit tuturor, atat celor care au lucrat la aceste programe, cat si invatatorilor care vor prelua clase pregatitoare. Nu cred ca, daca nu exista fonduri pentru dotarile necesare in scoli, ar trebui sa-i consideram raspunzatori pe acestia pentru un eventual esec.Sau credeti ca, daca gradinitele sunt superdotate, unele educatoare chiar fac ceea ce ar trebui sa faca?! De ce vin copiii in clasa I superplictisiti de scrierea elementelor grafice sau cu deprinderi prost construite? De ce nu stiu sa discute pe baza unei imagini?! Oare ce fenomen se intampla?!Sa fie de vina si filmele de desene animate care sunt folosite din ce in ce mai des in gradinite?!
  • Utilizator Anonim
    roxi    30.05.2012 - 11:48
    la scolile din sate unde nr de copii au scazut si sunt 16 copii in 4 clase ma intreb invatatoarie ii mai trebuie si 2 copii de clasa o cum va face daca nu e spatiu nici timp de jocuri nu e logic
  • Utilizator Anonim
    roxi    30.05.2012 - 11:42
    unde sunt clase simultane ce fac acei copii
  • Utilizator Anonim
    stefy    05.05.2012 - 23:38
    Eu nu sunt de acord cu clasa 0!fetita mea implineste 6 ani pe 2o septembrie si va merge in continuare la gradinita,dar sper ca la anul sa se dea niste teste si sa o pot inscrie in clasa 1 pentru ca nu vreau sa mearga de 8 ani la scoala.Eu sunt foarte multumita de actuala educatoare si de gradinita.Este la al 3 lea an de gradi si a treia educatoare si cred ca psihic nu ar fi bine pentru ea sa o schimbam iar!Ma gandesc ca e totusi un copil care ar suferi si sanatatea ei mentala conteaza cel mai mult.
Vezi toate comentariile