characters characters

Stilul parental sau rolurile pe care le indeplinesc parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 august 2017    |   1395 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stilul parental
Cheia unui parenting adecvat este echilibrul dintre structura si afectiunea oferita copilului. In functie de aceste doua aspecte, sunt definite si stilurile de parenting sau stilurile parentale.

Structura inseamna a oferi un mediu previzibil, in care copilul sa se simta in siguranta. Multe dintre traumele din copilarie au legatura cu lipsa unui mediu previzibil si a sigurantei. Siguranta este oferita de limite, reguli clare si rutine in programul zilnic al copilului. Copiii au nevoie sa stie ca atunci cand le e foame pot sa manance, ca daca le e somn, pot dormi in siguranta, iar daca au nevoie de iubire, ca va fi cineva care sa le-o ofere.

Atunci cand copilului i se ofera structura sau disciplina, acesta:

  • se va simti in siguranta
  • va invata sa tolereze esecurile si frustrarea
  • va fi mai putin egocentric
  • va deveni mai responsabil
  • va invata din greseli
  • va invata sa ia decizii
  • isi va internaliza reguli si valori

Nu este nevoie sa folosesti pedepsele sau violenta verbala sau fizica pentru a oferi copilului structura sau disciplina. Multi parinti confunda structura cu a-l forta pe copil sa asculte inttodeauna cerintele si instructiunile adultilor. Este preferabil ca regulile pe care le stabiliti in familie sa fie cat mai putine si cat mai generale, iar copilul sa inteleaga care este scopul lor. In caz contrar, nu vei obtine efectele benefice pe care le aduce structura in dezvoltarea copilului. Structura inseamna, in esenta, ca parintele isi poate indruma copilul catre cele mai potrivite comportamente, ca isi poate controla propriile emotii si comportamente si ca in general da dovada de stapanire de sine, astfel incat copilul sa gaseasca in el un punct de sprijin.

Cand parintii ofera prea multa structura, folosesc prea mult control si prea multa rigiditate in relatia cu copiii lor, putand apela la pedepse si disciplina violenta.

iar copiii devin fie rebeli, fie pasivi si nu invata  sa gandeasca pentru ei. Aceste rezultate sunt cofirmate si de cercetarile care arata ca parintii autoritari au copii cu rezultate scazute la scoala.

Cand parintii ofera prea putina structura, copiii risca sa nu invete sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor, sa isi controleze comportamentul sau sa isi dezvolte perseverenta.

Afectiunea se refera la apropierea emotionala si fizica dintre parinte si copil. Contactul vizual, imbratisarile, poze impreuna, cititul sau orice alta activitate impreuna sunt modalitati prin care ne aratam iubirea fata de copii. Pentru copiii mai mari, grija inseamna a-i asculta, a le permite sa isi spuna punctul de vedere, a-i aprecia pentru cine sunt, a-i incuraja sa isi urmeze pasiunile etc.

Atunci cand ii oferi suficienta grija si afectiune, copilul tau:

  • se simte bine cu el insusi
  • se simte iubit si valoros
  • se simte ascultat
  • are mai multa incredere in tine si in el insusi
  • ofera la schimb la fel de multa grija si afectiune persoanelor apropiate

Prea multa grija si afectiune inseamna un parinte supraprotectiv, intruziv, alaturi de care copilul nu invata abilitati de viata, nu devine autonom si independent si ramane orientat asupra propriilor nevoi.

Prea putina grija inseamna un parinte distant emotional, neimplicat, alaturi de care copilul nu isi dezvolta increderea si nu se simte iubit.

Specialistii sustin ca majoritatea parintilor tind sa se imparta in doua categorii: fie se definesc prin grija, fie prin structura. Totusi, un parinte cu un nivel prea ridicat de structura sau prea grijuliu poate afecta dezvoltarea copilului. Cele doua elementesunt ca doua fete ale aceleiasi monede: amandoua sunt importante pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor.

*Sursa foto: Pexels.com

 
Citeste si:

Stilurile parentale: ce fel de parinte esti?


Cele cinci limbaje ale iubirii

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe