characters characters

Sase moduri de a creste un copil bun

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 august 2018    |   3092 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

sase feluri in care poti creste un copil bun
Ce au in comun copiii fericiti? Sunt generosi si dau dovada de bunatate fata de cei din jur. Nu o spunem doar din experienta, ci si din studiile realizate de cercetatorii de la Universitatea Harvard. Bunatatea si compasiunea fata de cei din jur nu par a fi elemente esentiale pentru fericire in prezent, cand majoritatea copiilor si adolescentilor sunt incurajati sa se gandeasca mai intai la succesul personal si abia apoi (poate) la a-i ajuta pe cei din jur. Proiectul Making Caring Common initiat de Harvard Graduate School of Education isi propune sa incurajeze parintii si cadrele didactice sa dezvolte compasiunea in randul copiilor si adolescentilor.

Insa cercetarile arata ca a-i ajuta pe cei din jur contribuie la starea de bine personala si ofera oamenilor un sentiment al scopului in viata.

Citeste si alte materiale despre acest subiect:

Cum il inveti pe copil despre compasiune

Secretul succesului copilului tau: trasaturile pozitive de caracter


Iata cateva strategii de parenting care s-au dovedit a fi utile pentru a creste un copil:

Ofera-i afectiune si atentie

Iar cel mai potrivit mod de a face acest lucru este de a fi dispus sa petreci timpul in mod placut cu el. Faceti loc in programul zilnic pentru activitati care va fac placere: lectura de seara impreuna, plimbari sau joaca, orice activitate ii place copilului tau si te relaxeaza si pe tine.

Cand copiii primesc de la parinti iubirea de care au nevoie si ocazia de a se relaxa si amuza alaturi de persoanele dragi, vor sti la randul lor sa ofere aceste lucruri celor din jur.

Ofera copilului un model de moralitate

Copiii invata valorile etice si comportamentele observandu-i pe parinti. Cand copilul te va vedea pe tine preocupat de valori morale precum compasiunea, corectitudinea sau echitatea, este foarte probabil sa le adopte si el.

Pune accentul pe grija fata de cei din jur.

Ajuta oamenii sau animalele care au nevoie de ajutor, explicandu-i copilului tau de e fiecare dintre noi ar trebui sa ajute atunci cand poate. Vorbeste-i copilului despre faptul ca oricare dintre noi avem nevoie de ajutor la un moment dat, in anumite situatii.

Vorbeste-i copilului despre problemele cu care se confrunta lumea.

Daca in orasul vostru exista initiative cu scop caritabil sau organizatii dedicate problemelor sociale, ii poti vorbi copilului despre activitatea acestora si despre felulri in care puteti sa va implicati impreuna. Donati impreuna jucarii, haine sau carti pe care nu le mai folositi, participati impreuna la activitati ecologie sau de alte tipuri si explica-i, pe intelesul lui, care sunt dificultatile cu care se confrunta oameni din alte medii decat cel in care creste.

Invata-l sa gestioneze emotiile dificile

Furia, tristetea, frustrarea sau dezamagirea ne pot face sa adoptam comportamente egoiste. Invata-l pe copilul tau ca toate emotiile au rolul de a ne orienta catre decizii mai bune, chiar si emotiile dificile. De aceea, este important sa il inveti pe copil sa identifice propriile emotii si sa le interpreteze in asa fel incat sa faca alegeri mai bune.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe