characters characters

Sandra Ecobescu: "Imi doresc ca fata mea sa puna pret pe lucrurile cu adevarat importante"

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 iulie 2014    |   2955 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Discutam despre educatie si despre a trai viata cu eleganta cu Sandra Ecobescu, Presedinte al Fundatiei Calea Victoriei si mama Marei (12 ani).

"Ca mama sunt...". Continua, te rog, propozitia.

"Ca mama sunt preocupata de educatia si dezvoltarea armonioasa a copilului meu, insa imi doresc cel mai mult sa invete sa judece cu mintea ei tot ce se petrece in jur si sa proceseze cu grija informatiile cu care suntem bombardati zilnic. Sa devina un om bun si puternic, care sa puna pret pe lucrurile cu adevarat importante: iubirea, arta, generozitatea si natura. Fata mea, Mara, are 12 ani si jumatate, este foarte independenta si puternica, isi doreste sa cunoasca lumea si sa o cucereasca, ceea ce probabil va si face. :)

Ziua are 24 de ore. Fara exceptie pentru toata lumea. Tu cum "trisezi" pentru a avea timp si de tine si de cariera si de... tot?

Nu cred ca trisez, incerc sa gasesc un echilibru, pe cat posibil, intre timpul petrecut cu copilul meu si timpul petrecut cu colegii si colaboratorii mei de la fundatie. De cele mai multe ori, insa, avand in vedere ca fata mea este la gimnaziu si are un program prelungit, ne petrecem mai mult timp impreuna la final de saptamana. Mai precis, incerc sa respect vinerea noastra, adica sa mergem in fiecare vineri dupa-amiaza la un film, sa povestim ce am facut in saptamana aceea si sa ne bucuram una de alta. Nu cred ca e importanta durata, timpul efectiv petrecut cu copilul meu, ci calitatea comunicarii si afectiunea pe care ne-o transmitem cand suntem impreuna.

Care e cartea ta de parenting favorita?

Nu am o carte de parenting favorita, insa am autorul meu favorit din domeniul dezvoltarii personale, care ma ajuta mult sa imi gasesc echilibrul, o mai buna intelegere a lumii de azi si dezvoltarea rabdarii – Wayne Dyer. Cartile lui ating si subiectul educatie si relatia dintre parinti si copii.

Cum te-ai jucat cu copilul tau? Ne poti descrie jocul vostru preferat.

Unul dintre jocurile noastre preferate, cand era mai mica – 5-7 ani – era sa organizam “seri dansante”, adica ne imbracam special si dansam in salon de la vals, tango pana la muzica rock. Ideea principala era improvizatie, dans si ras.

Ai vreun model pe care-l urmezi? Cine sau ce te inspira?

Ma inspira cateva personalitati mari care au incercat sa faca lumea un loc mai prietenos: Iisus, Gandhi, Maica Theresa. Din zona culturala romaneasca, domnul Neagu Djuvara este pentru mine un model al normalitatii si bunului simt, al inteligentei si aristocratiei din alte vremuri, un bun prieten si un om foarte drag mie.

Descrie-ne o experienta frumoasa, o seara aproape necrezut de "perfecta", un weekend plin de veselie sau o zi atat de normala, simpla si totusi minunata.

Am experiente extraordinare aproape in fiecare saptamana, nu as putea alege o seara mai speciala pentru ca ma intalnesc cu oameni exceptionali destul de des. De exemplu, ieri seara mergeam cu masina spre casa si ascultam muzica clasica (o mare iubire de-a mea) si cerul avea o culoare incredibila, erau niste nori bordo-rozalii de o frumusete speciala. Ma gandeam daca ceilalti soferi s-or uita la cer sau rateaza chestia asta.

Ce ne poti spune de Sandra Ecobescu in rolul de fondator si Presedinte al Fundatiei Calea Victoriei?

Lucreaza cam mult, este extrem de pasionata de munca ei, se intreaba uneori daca ceea ce face, impreuna cu colegele si colaboratorii ei, chiar coloreaza si inveseleste un pic lumea asta agitata si uneori trista. Combustibilul care ma tine in priza este bucuria oamenilor din jur, vorbele bune ale cursantilor, entuziasmul, talentul si dedicatia lectorilor – pictori, muzicieni, filozofi, actori, psihologi, antropologi, istorici, jurnalisti, scriitori etc., precum si dorinta de a-mi trai viata cu un scop mai mare decat simpla satisfacere a nevoilor elementare.

Cum vin cursurile pe care le initiati in ajutorul mamelor?

Cursurile pentru copii ajuta mamele sa completeze educatia copiilor in domenii umaniste – atat de importante pentru a dezvolta inteligenta si sensibilitatea - intr-o forma consistenta si simpatica, prin cursurile de bune maniere prin teatru, stil vestimentar pentru adolescenti, pictura si arte plastice – diverse tehnici, istorie si civilizatie. Din pacate, scoala nu pune accent pe aceste discipline, pentru ca se crede (majoritatea crede) in continuare ca stiintele exacte sunt cheia progresului si bunastarii, o idee invechita din secolul XIX care a adus civilizatia europeana in impasul actual: boom tehnologic, materialism excesiv completat de criza identitatii, lipsa modelelor si a reperelor viabile.

Sa incheiem intr-o nota umoristica. De multe ori, copiii inventeaza cuvinte, iar cei din jurul lor au nevoie de adevarate tratate si dictionare explicative pentru a intelege respectivul cuvant. Copilul tau ce cuvant “aiurit” a inventat?

Cuvantul inventat de fata mea este POGODICSHU, rostit spontan intr-o vacanta, pe cand avea cred cinci ani. Cred ca acest cuvant se refera la o fiinta fantastica care ne-a urmarit cativa ani buni, un fel de personaj de anime foarte jucaus, puternic si imprevizibil deseori.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe